Live voetbal op je mobiel

Nu meer en meer content verplaatst van TV naar internet, en van internet naar mobiel internet, was het een kwestie van tijd tot ook voetbal mobiel te volgen was. De Eredivisie wordt in Nederland exclusief door Fox Sports uitgezonden, ook op mobiel. Eensim testte de kwaliteit en beleving op mobiel, en geeft advies over de juiste mobiele internetverbinding.


Hoe en wat

Om live voetbal te kunnen kijken op je mobiel heb je de Fox Sports Go app nodig. Deze app is gratis te installeren en verkrijgbaar voor iOS en Android (zoek in de appstore/playstore op 'Fox Sports'). Met deze app kun je nieuws volgen en (sommige) samenvattingen bekijken. Om live te kijken dien je een abonnement af te sluiten bij Fox. Dit kan op twee verschillende manieren:

  1. Een 'normaal' abonnement nemen op Eredivisie Live. Je krijgt daar in verreweg de meeste gevallen een gratis Fox Sports Go abonnement bij (€17,25 per maand, maandelijks opzegbaar)
  2. Een Fox Sports Go abonnement. Hiermee kun je geen live voetbal op je TV kijken, maar wel via je computer, tablet, en/of smartphone (€15,95 per maand, maandelijks opzegbaar)

Na installatie van je app dien je in te loggen met je account gegevens, daarna kun je alle wedstrijden die binnen je pakket vallen live bekijken.

De kwaliteit

De beeldkwaliteit is erg goed te noemen. De eerste 10 seconden is het beeld nog korrelig en onscherp, maar deze tijd wordt gebruikt om je internetsnelheid vast te stellen en de zogenaamde 'buffer' te vullen. Na 10 seconden is het beeld haarscherp en zijn spelers en teksten (zoals b.v. de stand, of namen van spelers) zeer duidelijk. Het hangt natuurlijk een beetje van je telefoon af, maar het blijft in alle gevallen natuurlijk wel een klein schermpje. Details zoals op een HD televisie van 42' ga je niet halen.

Wat ik wel een beetje hinderlijk vond waren de kleine haperingen die eens in de 5-10 minuten optraden. Dit gebeurde zowel bij 3g, 4g, als Wifi, dus ik denk niet dat het aan de internetsnelheid ligt. Bij zo'n hapering staat het beeld 2-3 seconden stil, en gaat dan weer verder. Niet verschrikkelijk, maar wel hinderlijk. Hier kan Fox nog zeker wat aan verbeteren. Voor de rest zijn de beelden vloeiend en eigenlijk vergelijkbaar met het beeld op TV (alleen dan veel kleiner natuurlijk).

Live voetbal mobielWissel voetbal mobiel

N.B. aangezien het bij voetbal gaat om bewegende beelden doen deze screenshots niet helemaal recht aan de kwaliteit. De belevingskwaliteit ligt hoger dan de screenshots doen vermoeden.

De beleving van mobiel voetbal kijken

Hier was ik eigenlijk het meest verbaasd over: de eerste paar minuten kijken naar het kleine scherm van je mobiel zijn wennen, maar daarna zit je helemaal in de wedstrijd. De spanning is net zo groot als bij kijken op TV, net zoals de ergernissen aan slechte passes en de blijdschap bij een goal. Hier overtrof het kijken op mijn mobiel echt mijn verwachtingen.

Het commentaar helpt daar zeker bij, en de speaker van je telefoon iets hoger zetten of met koptelefoon luisteren is zeker aan te raden. Overigens heb ik het hier wel over alleen of misschien met één andere persoon samen kijken. Ben je met een groep dan is een TV waar iedereen relaxed naar kijken toch echt aan te raden. Maar ben je onderweg of is er geen TV in de buurt en wil je de wedstrijd niet missen, dan is mobiel kijken echt een uitkomst.

4G: heb je dat nodig

Met een 4G mobiel internet abonnement van KPN in de hand was dit meteen een mooie gelegenheid om te zien of 4G in dit soort situaties echt superieur is aan 3G. Ik heb daarom 20 minuten via 4G gekeken, 20 minuten via 3G, en 20 minuten van Wifi. In de tabel hieronder mijn conclusies.

Internet Kwaliteit (scherpte) Kwaliteit (video) Dataverbruik
4G Scherp Vloeiend ~400MB
3G Scherp Vloeiend ~400MB
Wifi Scherp Vloeiend ~400MB

Als de drie regels hierboven op elkaar lijken, dan klopt dat: ik kon geen verschillen ontdekken tussen de verschillende internetsnelheden. Met andere woorden: 4G levert geen beter beeld dan 3G. Als we om gaan rekenen wat de zogenaamde 'bitrate', dan komen we uit op 2-3 Mbps (400 MB * 8 = 3200 Mbit / 20 min * 60 sec => 3200 / 1200 = 2.7 Mbit per s = 2.7 Mbps). De meeste providers leveren standaard 3G met een maximum snelheid van 14.4 Mbps en een praktische snelheid van 3-6 Mbps (zie ook de Eensim mobiel internetsnelheid in de praktijk test).

Dit is dus ruim voldoende om een scherp beeld te laten zien. Dat 4G 10 Mbps en Wifi 25 Mbps haalt heeft verder weinig zin: er is al voldoende bandbreedte.

Data verbruik

Zoals hierboven al bleek ben je ongeveer 400 MB per 20 minuten kwijt. Kijk je een hele wedstrijd via je mobiel (en kijk je tijdens de rust ook naar het commentaar), dan ben je rond de 2.2 GB kwijt. Wil je elke week de wedstrijd van je favoriete club bekijken dan kom je op 9GB per maand! Als je niet via Wifi kijkt kun je dus maar beter een grote bundel hebben. Op dit moment zijn daardoor alleen KPN, Hi, Vodafone, T-Mobile, en Robin Mobile interessant.

provider bundel internet prijs / maand link
Hi
100 min + sms + 6000 mb 25 Mbps

€32,50

verder ▸

T-Mobile
90 min + sms + 10000 mb 50 Mbps

€36,00

verder ▸

Vodafone
min/sms + 6000 mb 50 Mbps

€40,00

verder ▸

Robin Mobile
min/sms/mb 8.2 Mbps
€49,95

verder ▸

Wil je veel wedstrijden kijken, dan is met name Robin Mobile interessant. De snelheid van 8.2 Mbps is meer dan voldoende voor live voetbal kijken en een onbeperkte internetbundel betekent ook echt dat je zoveel voetbal kunt kijken als je wilt (zie ook onze blogpost over onbeperkt internet).

Conclusies

Live voetbal kijken op je mobiel is bijna net zo leuk als voetbal kijken op een TV: de scherpte van het beeld is prima en de bewegingen vloeiend. Hier en daar zijn er nog wat haperingen, hopelijk worden deze binnenkort ook nog weggewerkt.
Wil je via mobiel internet kijken, dan is een 3G verbinding meer dan voldoende. Sterker nog: 4G voegt niets toe aan de kwaliteit van het beeld. Wel is het zaak om een grote bundel te kiezen, een enkele wedstrijd kost je al meer dan 2 GB aan data. Gelukkig zijn er providers die grote internetbundels aanbieden, in de tabel hierboven zijn deze te zien.

Jorma de Ronde | Geplaatst in 4G

Reacties