Snel, sneller, snelst

Telecom providers doen er natuurlijk alles aan om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Een van de verkoopargumenten is de internet snelheid die je op je mobieltje kunt behalen. Sommige providers beloven tot wel 14.4 Mbps, al staat er dan wel bij *theoretische snelheid, praktijk: tussen de 2 Mbps en 3 Mpbs. De meeste aanbieders bieden rond de 2 of 3 Mbps aan, met een enkele uitschieter naar beneden naar 1 Mbps. Theoretisch gezien dus een groot verschil, maar de praktijk snelheden lijken in ieder geval al wat dichter bij elkaar te liggen. In een andere blogpost heb ik gekeken naar welke snelheden je nou echt in de praktijk haalt (dus daadwerkelijk de internet snelheden meten van allemaal verschillende abonnementen van verschillende providers), maar hier wil ik graag uitvogelen wat voor snelheid je nou vandaag de dag nodig hebt om prettig op je telefoon te kunnen internetten. Ook kijk ik of 'onbeperkt internet', waarbij je na een bepaald limiet omlaag wordt geschroefd naar 32 of 64 kbps, nou wel zo handig is.


Als je wilt weten hoe ik precies getest heb, scroll dan naar beneden.

De resultaten!

In de tabel hieronder heb ik de resultaten samengevat. Omdat het toch altijd wat inzichtelijker werkt om een en ander visueel te zien heb ik ook de filmpjes bijgevoegd waarop je ziet hoe het laden van de website gaat bij de verschillende snelheden (filmpjes staan na de conclusie)!

Bol.com mobiele website

Snelheid Laadtijd
32 Kbps 2.28 min
64 Kbps 1.13 min
0.76 Mbps 8 s
Telfort abonnement (~0.76 Mbps) 14 s
1 Mbps 6 s
2 Mbps 5 s
3.6 Mbps 4 s
7 Mbps 3 s
14.4 Mbps 2 s

Bol.com desktop website

Snelheid Laadtijd
32 Kbps > 5 min
64 Kbps 3.35 min
0.76 Mbps 13 s
Telfort abonnement (~0.76 Mbps) 27 s
1 Mbps 10 s
2 Mbps 8 s
3.6 Mbps 8 s
7 Mbps 7 s
14.4 Mbps 4 s
50 Mbps (kabel internet) 2 s

Youtube

Youtube (en andere websites waarop je filmpjes kunt bekijken) bufferen de stream, dit betekent dat je uiteindelijk altijd het filmpje kunt bekijken. Maar wil je dit doen zonder al te lang te hoeven wachten dan moet de snelheid van je connectie minimaal de bitrate van het filpmje zelf zijn. Youtube filmpjes op de redelijk goede kwaliteit van 480p (854x480) hebben een bitrate van 1 Mbps (bron), dus aan 1 Mbps zou je dan voldoende hebben. Ik heb dit getest en dat blijkt ook zo te zijn. In de praktijk zou ik het toch niet aanraden, met de proxy software heb je namelijk gegarandeerd 1 Mbps, bij je echte verbinding fluctueert je snelheid natuurlijk. 2 Mbps zal echter zeker genoeg zijn, lagere kwaliteit natuurlijk helemaal dan (240p, 360p). De nieuwste mobiele telefoons hebben scherm resoluties van boven de 1000 pixels (iPhone 5 bijvoorbeeld 1136x640 pixels), daarmee wordt het dus mogelijk om ook filmpjes op hogere kwaliteiten te kijken. Wil je kijken op 720p (1280x720) dan heb je 2.1 Mbps nodig en zou ik dus niet onder de 3.6 Mbps aanraden. Maar toch: hoeveel ga je echt zien op zo'n klein schermpje? Veel filmpjes op Youtube zijn van zo'n slechte kwaliteit dat 240p eigenlijk hetzelfde beeld geeft als 720p (als die versie al bestaat ;). Wil je optimaal genieten neem dan minimaal 3.6 Mbps, ben je wat sneller tevreden dan is 2 Mbps echt meer dan genoeg.

Conclusies

Ik ben tot de conclusie gekomen dat als je 'normaal' gebruik maakt van mobiel internet je eigenlijk al genoeg hebt aan 2 Mbps. Met 'normaal' bedoel ik dan: mobiel browsen, een Youtube filmpje kijken, muziek streamen en zo nu en dan de desktop versie van een website laden. Emailen en apps als whatsapp of spelletjes als wordfeud etc gaan sowieso prima, daarmee heb je zelfs aan nog lagere snelheden genoeg. Thereotische snelheden van 14.4 Mbps zijn leuk, maar worden in de praktijk nooit gehaald (volgens eigen metingen van de providers, de volgende blogpost bekijkt de zelf gemeten snelheden!).
Wil je een (sim only) abonnement vinden met een voor jou geschikte internet snelheid? Gebruik dan onze sim only internet vergelijker.

Filmpjes van het laden van de website bij verschillende snelheden

Laden van bol.com mobiele website, 2 Mbps

Zelf vind ik dit prima te doen, het duurt een paar seconden, maar het voelt toch alsof de website er snel is.


Laden van bol.com desktop website, 2 Mbps

Dit duurt al wat langer, maar ook dit vind ik persoonlijk nog snel genoeg. Ik kan me voorstellen dat anderen dit te lang vinden duren, maar als ik per se de desktop versie van een website wil zien dan neem ik dat beetje extra wachten wel voor lief

Laden van mobiele website, 32 Kbps (afgeknepen snelheid)

Hier word ik dus niet echt vrolijk van. Het duurt allemaal zo lang dat je je serieus af gaat vragen of t nog wel werkt. De wachttijd ligt ook duidelijk boven mijn gedulds-grens. 32 Kbps is goed om te emailen misschien, maar wat mij betreft meer ook niet!


Wil je alle filmpjes zien (bijvoorbeeld om te zien hoe lang het laden duurt bij 3.6 Mbps of 1 Mbps), kijk dan op de pagina met alle filmpjes. Ben je op zoek naar een sim only abonnement? Gebruik dan onze abonnementen vergelijker.Hoe heb ik getest

Om een goede indruk te krijgen van hoe snel nou snel genoeg is heb ik gebruik gemaakt van een stukje software waarmee je in kunt stellen met welke snelheid je internet (voor de geinteresseerden: Charles Web Debugging Proxy). Aan andere optie zou zijn om de theoretische laadtijd te berekenen, maar aangezien sommige delen van een website tegelijk en andere alleen na elkaar gedownload kunnen worden is dat niet helemaal betrouwbaar. Ik heb dus voornamelijk gebruik gemaakt van mijn computer internet verbinding, maar om te checken of dit nu wel een beetje klopt met de werkelijkheid heb ik de tests herhaald met mijn eigen telefoon als internet verbinding (tethered, uitleg op deze wikipedia pagina). De daadwerkelijke laadtijden via mijn telefoon waren een beetje tot een stuk langzamer, maar dit varieerde sterk per moment. In een volgende blogpost ga ik uitgebreid in op welke snelheden daadwerkelijk behaald kunnen worden met mobiel internet, ik heb daarom nu de laadtijden gemeten met de proxy software aangehouden. De snelheden die ik heb bekeken zijn 0.76 Mbps (ongeveer de snelheid van mijn mobiele abonnement), 1 Mbps, 2 Mbps, 3.6 Mbps, 7 Mbps en 14.4 Mbps. Als laatste heb ik ook nog gekeken naar 32 en 64 Kbps (let op, dit is dus 0.0032 en 0.0064 Mbps!), dat zijn namelijk de snelheden waarnaar verschillende aanbieders je afknijpen bij overschrijding van je 'onbeperkt internet' bundel.
Verder heb ik een bekende website gebruikt om de laadtijden bij verschillende snelheden te meten, namelijk http://bol.com. Voordeel is dat zij ook een mobiele site hebben http://m.bol.com/nl waardoor we daar ook meteen mooi mee kunnen vergelijken.
Om alles op te nemen heb ik gebruik gemaakt van het zeer gebruiksvriendelijke Screencast-o-matic.

Reacties