Tegenwoordig hebben de meeste kinderen een eigen mobiel. Handig voor de ouders, en leuk voor je kind.

Maar als je niet oppast kunnen de kosten voor het abonnement van je kind flink oplopen. Uren bellen met vriendjes en vriendinnetjes of elke dag filmpjes kijken op Youtube doen de euro's de deur uitvliegen.

Eensim onderzocht welke abonnementen de kosten in de hand houden.


Wat maakt een abonnement duur

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat een abonnement duur maakt. Zo zijn er de maandelijkse kosten. Deze zijn altijd heel duidelijk vooraf, en daardoor goed in te schatten. Waar een abonnement duur wordt, is wanneer er buiten de bundel gebeld en geinternet wordt. Rekeningen van boven de 100 euro zijn echt geen uitzondering!

Natuurlijk is een prepaid abonnement voor je kind ook een mogelijkheid, maar dat heeft weer als nadeel dat als het tegoed op is, je kind echt niet meer kan bellen. Bovendien moet dan steeds het tegoed weer aangevuld worden.

Welke abonnementen houden de kosten laag

Natuurlijk is het voor een provider prettig wanneer er buiten de bundel kosten worden gemaakt, daar maken ze namelijk veel meer winst op! Gelukkig is er stevige concurrentie op de markt, en zijn er providers die het probleem van hoge kosten voor abonnementen voor kinderen zien, en daarop inspringen.

  1. Het eerste wat een provider kan doen, is een waarschuwing versturen als de bel- of internetbundel bijna op is. Een verantwoordelijk kind zal dan stoppen met bellen en mobiel internetten. Daar zit 'em dan meteen het pijnpuntje: natuurlijk vertrouw je je kind, maar is een waarschuwingsbericht genoeg om hoge kosten te voorkomen..?
  2. Een tweede mogelijkheid is om buiten de bundel bellen en internetten af te sluiten. Hierdoor zijn de kosten vooraf altijd duidelijk. Nadeel is dan wel, net als bij prepaid, dat als het tegoed op is, je kind ook echt niet meer kan bellen. Daar is door sommige providers ook weer wat op gevonden, namelijk dat bepaalde nummers (bijvoorbeeld het nummer van de ouders) nog wel gebeld kunnen worden.
  3. Een derde mogelijkheid, die vooral relevant is voor mobiel internet, is om een abonnement te nemen waarbij de internetsnelheid omlaag gaat bij het bereiken van het einde van de bundel. Op die manier heeft je kind nog wel gewoon internet op zijn of haar telefoon, maar dan wel heel traag internet (nog wel genoeg om bijvoorbeeld een Whatsapp te versturen). Wat natuurlijk ook kan, is een abonnement nemen dat helemaal geen mobiel internet biedt.
  4. Tenslotte is er nog de mogelijkheid om je kind totale vrijheid te geven: je bestelt een abonnement met onbeperkt bellen en internetten. Vroeger bestonden dit soort abonnementen niet eens, maar voor minder dan 30 euro per maand kun je nu al een onbeperkt alles abonnement afsluiten. Misschien duurder dan gewenst, maar een optie om in gedachten te houden.

Een andere mogelijkheid is om een 'onderling gratis bellen' module aan te schaffen die sommige providers aanbieden. Helaas is het lang niet altijd het geval dat alle vriendjes en familie dezelfde provider hebben. Deze optie laten we daarom in dit onderzoek buiten beschouwing. Mocht iedereen dezelfde provider hebben, dan is dit zeker een goede mogelijkheid!

Welke provider is de beste keuze voor het abonnement van je kind

Nu we hierboven hebben gekeken op welke manieren de kosten in de hand gehouden kunnen worden, kunnen we een tabel maken waarin de verschillende providers vergeleken worden. Hierbij zijn de tabellen gesplitst naar 'veel bellen', 'veel internetten', en 'veel bellen en veel internetten'. Op die manier kun je de tabel opzoeken die past bij het bel- en internetgedrag van je kind.

Wordt dit het eerste abonnement voor je kind? Ga dan voor zeker, en kies de tabel 'veel bellen en veel internetten'.

Mijn kind belt veel
Provider Mogelijkheden Geschiktheid voor kinderen Info
Simpel Onbeperkt bellen (€10,00)
Belplafond*
Heel geschikt info
Vodafone Onbeperkt bellen (€27,00) Soms geschikt info
Hollandsnieuwe Beperkte bundel Geschikt info
Youfone Onbeperkt bellen (€10,00)
Belplafond**
Geschikt info
Ben Onbeperkt bellen (€9,50) Geschikt info
Tele2 Onbeperkt bellen (€16,00) Soms geschikt info
T-Mobile Onbeperkt bellen (€15,00) Soms geschikt info
KPN Onbeperkt bellen (€27,50) Soms geschikt info
Budget Mobiel Onbeperkt alles (€20) Heel geschikt info
Simyo - Niet geschikt info

* Bij het belplafond van Simpel kun je maximaal 3 telefoonnummers instellen die nog wel te bereiken zijn (bv nummer van ouders)
** Het belplafond van Youfone gaat pas in ná de maandelijkse bundelkosten, met een minimumbedrag van €10,-

Mijn kind internet veel
Provider Mogelijkheden Geschiktheid voor kinderen Info
Budget Mobiel Onbeperkt alles (€20) Heel Geschikt info
Tele2 Dataplafond Heel Geschikt info
T-Mobile Lagere snelheid buiten bundel Geschikt info
Simpel Bundelplafond Heel Geschikt info
Youfone Dataplafond Heel Geschikt info
Vodafone Lagere snelheid buiten bundel Geschikt info
Hollandsnieuwe Beperkte bundel Heel Geschikt info
Ben Dataplafond (MB pauze) Heel Geschikt info
KPN Lagere snelheid buiten bundel Geschikt info
Simyo - Niet geschikt info
Mijn kind belt en internet veel
Provider Mogelijkheden Geschiktheid voor kinderen Info
Budget Mobiel Onbeperkt alles (€20) Heel Geschikt info
Simpel Bundelplafond* Heel geschikt info
Youfone Data- en belplafond** Heel geschikt info
Vodafone Onbeperkt bellen (€27,00)
Lagere snelheid buiten bundel
Minder geschikt info
Hollandsnieuwe Beperkte bundel Geschikt info
Tele2 Onbeperkt bellen (€16,00)
Dataplafond
Geschikt info
T-Mobile Onbeperkt bellen (€15,00)
Lagere snelheid buiten bundel
Geschikt info
Ben Onbeperkt bellen (€9,50)
Dataplafond
Geschikt info
KPN Onbeperkt bellen (€27,50) Minder geschikt info
Simyo - Niet geschikt info

* Bij het belplafond van Simpel kun je maximaal 3 telefoonnummers instellen die nog wel te bereiken zijn (bv nummer van ouders)
** Het belplafond van Youfone gaat pas in ná de maandelijkse bundelkosten, met een minimumbedrag van €10,-

Rekenvoorbeeld

Stel: je kind belt 3 uur per maand, en kijkt elke dag 3 doorgestuurde Youtube filmpjes. Dit komt dan neer op 180 minuten bellen, en rond de 1500-2000 mb aan data.
Stel verder dat je oorspronkelijk een abonnement met 300 minuten en 1000 mb had genomen. Wat betreft bellen zit je dan goed, en blijft je kind netjes binnen de bundel. Aan data is het meerverbruik 500-1000 mb.

Als je nu een abonnement hebt bij bijvoorbeeld Simyo, dan komt dat neer op extra kosten van €75-€150 (namelijk €0,15 per mb buiten de bundel). Daar schrik je toch echt van! Met een gelimiteerde bundel betaal je daarentegen altijd wat was afgesproken.

Conclusies

Uiteindelijk blijken maar een paar providers echt mogelijkheden te hebben om de kosten in de hand te houden. Aan de andere kant zullen de standaard bundel opties vaak ook genoeg mogelijkheden bieden. Wil je toch echt zeker weten dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan, dan is het verstandig uit de bovenstaande tabellen een geschikte provider te kiezen.

Met name het veel gebruiken van mobiel internet kan namelijk voor (hele) hoge kosten zorgen. Ons advies is daarom om tenminste de 2e tabel te bekijken (veel internetten), en te zorgen dat er geen buiten de bundel mb's gebruikt kunnen worden.

Overall blijkt provider Simpel de beste provider voor ouders met kinderen te zijn. Nadeel van deze provider is wel weer dat ze alleen 2-jarige abonnementen aanbieden, waardoor je dus direct aan een lang contract vastzit.

Wanneer vooral hoge kosten door mobiel internet gebruik een zorg is, dan is de keus groter: KPN, Vodafone, Robin Mobile en T-Mobile bieden gelimiteerde bundels, maar daarna blijft je kind nog wel online (met lage snelheid), zodat er b.v. nog wel Whatsapp's verstuurd kunnen worden. Hierdoor heb je en beheersbare kosten, en bereikbaarheid. In combinatie met een voldoende grote belbundel zullen de kosten zeker in de hand gehouden kunnen worden.


Reacties