Altijd €10 voordeliger dan bij provider exclusieve sim only aanbiedingen 14 dagen bedenktijd
Klantenservice (ma-vr, 9-17u)
Start chat

Roaming, 4GMax, nummerportering, de lijst van termen houdt niet op. Met elke nieuwe technologie die wordt geintroduceerd krijg je er gratis ook weer een hele rits nieuwe begrippen bij. Om een overzicht te bieden heeft Eensim daarom een lijst met veelgestelde vragen samen gesteld.

Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons dan weten via het contactformulier


Een sim only abonnement betekent dat je een mobiel abonnement afsluit, zonder een telefoon erbij. Dit kan als je bijvoorbeeld al een mobiele telefoon hebt, of er zelf een los koopt.

Het grote voordeel van een sim only abonnement is dat je een stuk goedkoper uit bent. Een abonnement met (gratis) telefoon kost meer, omdat je ook voor de telefoon betaalt. Zodra zo'n abonnement afloopt ben je daarom altijd voordeliger uit als je overstapt naar een sim only abonnement.

Bij het afsluiten van een mobiel abonnement teken je een contract. Aan dat contract is een opzegtermijn verbonden. Dat betekent dat je dat contract alleen na een bepaalde datum op kunt zeggen.
Je kunt dus pas overstappen naar een andere provider, als je huidige abonnement opgezegd kan worden.

Gelukkig hoef je niet met overstappen te wachten tot de einddatum van je contract, je kunt in de meeste gevallen al 3 maanden voordat je abonnement afloopt overstappen. Je huidige provider en je nieuwe provider regelen dan verder alles onderling (inclusief bijvoorbeeld nummerbehoud), en je huidige contract wordt automatisch opgezegt.

Belangrijk: als je over wilt stappen, zeg dan niet zelf je abonnement op! De providers regelen dit onderling. Als je zelf opzegt kan er van alles mis lopen, zo kan nummerbehoud bijvoorbeeld misgaan.

Als je een mobiel abonnement hebt, dan hoort daar een telefoonnummer bij. In de meeste gevallen wil je dat je telefoonnummer hetzelfde blijft, ook als je overstapt naar een andere provider.
Met nummerbehoud kun je automatisch je huidige nummer blijven houden bij een overstap naar een andere provider. Hier hoef je verder niets voor te doen, behalve je huidige nummer doorgeven aan je nieuwe provider.
Je huidige en je nieuwe provider regelen dan verder alles onderling.

Wanneer je tevreden bent met je huidige provider kun je ook extra voordeel krijgen. Je kunt dan namelijk je abonnement verlengen. De provider vindt dit prettig, omdat je dan weer een nieuw contract afsluit en zij jou dus weer voor een bepaalde periode tot klant mogen rekenen.
In ruil daarvoor bieden zij jou graag extra voordeel aan. Eensim maakt het nu heel makkelijk om te verlengen, een SMS-je is daarvoor genoeg. Daarna ontvang je meteen je extra voordeel.

Een overzicht van de huidige verleng aanbiedingen vind je op de mobiel abonnement verlengen pagina.

Eensim rekent geen extra kosten boven de kosten van de provider. De éénmalige kosten worden door de provider opgesteld. Deze kosten worden vaak aangeduid als 'aansluitkosten' of 'administratieve kosten'. Deze kosten betaal je maar één keer, daarna betaal je alleen de maandelijkse abonnementskosten.

Het hangt van je mobiele telefoon af (of ander device, zoals b.v. een tablet) wat voor type simkaart je nodig hebt. Het beste wat je kunt doen is dus de handleiding van je mobiele telefoon bekijken om te zien welke simkaart er in moet.

Een lijstje van telefoons met het bijbehorende simkaart type

 • iPhone 5, 5c, 5s, 6, 6 Plus - Nano simkaart
 • Samsung Galaxy S4, S4 mini, S5, S5 mini - Micro simkaart
 • Samsung Galaxy S6 - Nano simkaart
 • Google Nexus 4, 5 - Micro simkaart
 • Google Nexus 6 - Nano simkaart
Afbeelding van een mini, micro, en een nano simkaart

Bij je abonnement kies je een bundel. In deze belbundel zit een aantal minuten, sms, en mb's. Zolang je niet meer gebruikt dan dit aantal, betaal je alleen de afgesproken abonnementskosten. Mocht je toch meer verbruiken dan wat er in je bundel zit, dan bel, sms, of internet je vanaf dat moment tegen de zogenaamde 'buiten de bundel'-kosten. Deze liggen vaak een stuk hoger dan de normale, binnen de bundel tarieven.

Het is dus belangrijk om je bundel goed te kiezen! Eensim heeft hier een hulpmiddel voor gemaakt, deze kun je vinden op de 'help een abonnement kiezen' pagina.

Wanneer je meer verbruikt dan wat er in je bundel zit (dat wil zeggen: het aantal belminuten, sms, en mb's dat bij je abonnement inbegrepen zit), dan ga je in de meeste gevallen 'buiten de bundel' kosten betalen. Hierbij kun je nog wel gewoon bellen, etc, maar betaal je daarvoor extra kosten.

Een uitzondering hierop vormen abonnementen waarbij je geen buiten de bundel internet kosten kunt maken. Bij die abonnementen wordt je internetsnelheid een flink stuk verlaagd, maar kun je nog wel op internet en betaal je geen extra kosten.

Wanneer je via Eensim een sim only abonnement bestelt dan heb je 14 dagen het recht om, zonder opgave van reden, je bestelling te annuleren. Dit betekent dat je contract met de provider ontbonden wordt en dat je dus niet meer vastzit aan het contract.

Let op: zeg je je abonnement binnen 14 dagen op, maar heb je al wel gebruik gemaakt van je abonnement of is je simkaart al wel geactiveerd, dan kunnen er kosten voor dit gebruik berekend worden. Je abonnement wordt dan wel geannuleerd, maar de gemaakte kosten zullen door de provider in rekening worden gebracht.

Het bestelproces bij Eensim is zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Na het kiezen van je gewenste sim only vul je je gegevens in. Na het versturen van je gegevens wordt je gevraagd een betaling te doen van €0,01, deze is bedoeld om je rekeningnummer te bevestigen (kies je voor verlengen, dan is een SMS versturen voldoende en hoef je geen test betaling te doen.
Na deze betaling ontvang je het contract, welke je direct digitaal (online) kunt tekenen.
Je simkaart wordt daarna geactiveerd en opgestuurd, je kunt daarna direct gebruik maken van je nieuwe abonnement. Mocht je abonnement een latere ingangsdatum hebben, dan kun je gebruik maken van je abonnement vanaf de ingangsdatum.

Bestellen bij Eensim betekent dat u altijd minstens €10 goedkoper uit bent dan bij de provider zelf.
Deze extra korting komt bovenop alle andere lopende acties en is alleen bij Eensim beschikbaar.
Nadat uw nieuwe sim only of verlenging is geactiveerd stuurt u een email met uw bestelnummer (het bestelnummer krijgt u toegestuurd nadat u besteld heeft) binnen 3 maanden naar info@eensim.nl. Uw extra €10 korting wordt daarna automatisch op uw rekeningnummer gestort. .

Je simkaart ontvang je altijd binnen 2 werkdagen na ontvangst van het ondertekende contract (het contract kan digitaal ondertekend worden), en meestal binnen 1 werkdag.

4G is de nieuwste mobiel internet techniek (ook wel eens 'LTE' genoemd), waarmee je met zeer hoge snelheden kunt internetten op je mobiel (of tablet, laptop, etc). 4G staat voor '4e generatie', 3G en 2G gingen er aan vooraf.

De maximale internetsnelheid die je kunt behalen met 4G ligt rond de 20 Mbps. Maakt je provider gebruik van 4GMax of 4G+, dan kan dit zelfs oplopen tot 120 Mbps of 250 Mbps (je telefoon moet dat dan wel ondersteunen).
Overigens gaat het hier om theoretische snelheden, de snelheid in praktijk ligt meestal lager (30-80 Mbps), maar nog altijd een stuk hoger dan bij 3G (bij 3G ligt de theoretische snelheid rond de 14.4 Mbps, terwijl de praktische 3G snelheid rond de 8 Mbps uitkomt).

Met 4G kun je met hogere snelheid internetten. Of je het echt 'nodig' hebt hangt vooral af van hoe je je smartphone gebruikt. Zit je bijvoorbeeld meestal op Wifi, dan is 3G misschien prima voldoende voor de enkele keer dat je niet op Wifi zit.
Reis je elke dag van huis naar werk, en ben je het NS Wifi zat, dan kan 4G juist weer een hele slimme keuze zijn.
Bedenk daarom:

 1. Hoe vaak maak ik gebruik van mobiel internet (en dan niet Wifi)
  Zelfs als je snel internet belangrijk vindt, als je maar 1x per maand zonder Wifi zit dan heeft het niet zoveel zin om extra te betalen voor 4G
 2. Hoe belangrijk is het dat mobiel internet snel is
  Check je alleen je email, of lees je een artikel op een nieuws site, dan is een paar seconden langer wachten meestal niet zo'n probleem.

Als laatste is er dan nog het kosten aspect. 4G is soms duurder dan 3G (hangt van de provider af), dus ook hier moet je rekening mee houden.
Ons advies: gebruik de Eensim vergelijker en kijk wat het verschil in prijs is tussen een 4G en een 3G abonnement met jouw gewenste bundels. Op die manier kun je heel snel inschatten of het verschil het je waard is.

Wanneer je al gebruik maakt van een mobiel abonnement kun je het beste kijken naar wat je nu verbruikt. Ga daarvoor naar de website van je huidige provider en login. Je kunt dan nu je facturen bekijken, waarop staat gespecificeerd hoeveel minuten, sms, en MB je per maand verbruikt. Kijk daarbij niet alleen naar de laatste maand, maar neem ook voorgaande maanden mee (misschien was je op vakantie de afgelopen maand, en belde je veel minder bijvoorbeeld).

Heb je nog geen mobiel abonnement of wil je je verbruik op een andere manier inschatten, volg dan de 3 simpele stappen in dit artikel. Daarin word je stap-voor-stap geholpen om je bundels te bepalen.

Hier heeft Eensim eerder uitgebreid over geschreven. Kijk hier hoeveel data verschillende apps verbruiken.

De kosten voor bellen, sms-en, en mobiel internet in het buitenland vallen in de meeste gevallen buiten de bundel. De kosten zijn in het algemeen ook een stuk hoger dan de kosten in Nederland, let dus goed op met je telefoongebruik in het buitenland. Zeker mobiel internetgebruik kan voor hoge kosten zorgen, zelfs als je geen apps actief gebruikt. Veel apps maken namelijk zonder dat je het doorhebt gebruik van mobiel internet, waardoor je voor hoge kosten kunt komen te staan.

Om niet voor onverwachte kosten in het buitenland te komen staan kun je het beste een buitenland bundel kopen bij je provider, of de zogenaamde 'roaming' (dat is mobiel internet in het buitenland) uit zetten. Voor andere tips over bellen en mobiel internet gebruik in het buitenland raden we je aan dit artikel over bellen, sms-en, en internet in het buitenland te lezen.

Tegenwoordig hebben alle providers met een eigen netwerk (dwz KPN, Vodafone, en T-Mobile) een uitstekende dekking in Nederland. De providers die gebruik maken van deze netwerken (Simyo, Hollandsnieuwe, Simpel, Ben, etc) hebben dezelfde dekkingsgraag, en zijn dus ook uitstekend te noemen.
Dat wil overigens niet zeggen dat er geen plekken zijn waar het bereik slecht is! Woon je op een plek waar de dekking inderdaad slecht is, vraag dan aan vrienden en kennissen of zij beter bereik hebben met een andere provider. Bedenk ook dat er steeds weer nieuwe technologieen geintroduceerd worden, waardoor een provider op een bepaalde plek bijvoorbeeld goede 3G dekking heeft, maar slechte 4G dekking. Deze twee staan in principe los van elkaar.

Op dit moment heeft alleen KPN landelijke 4G dekking, T-Mobile en Vodafone hebben ongeveer de helft van Nederland bedekt en ook Tele2 timmert hard aan de weg. Als je de precieze dekking van alle providers wilt bekijken, gebruik dan de 4G dekking check.

De kwaliteit van de providers wordt bepaald door de Consumentenbond. Zij hebben een panel van gebruikers die doorgeven hoe tevreden zij zijn over hun eigen provider (er wordt dan gekeken naar beschikbaarheid, prestaties, klantenservice, etc).
De cijfers die de panelleden voor hun provider geven worden dan gemiddeld, waarna er een cijfer per provider uitrolt.

Voor sommige providers zijn er niet genoeg panelleden, in dat geval is het niet mogelijk om een cijfer te berekenen. Voor die provider vermeldt Eensim dan geen kwaliteitscijfer.