Update 31-7-2014: tarieven geactualiseerd
Update 27-5-2013: nu ook onbeperkt bellen bundels vergeleken, zonder internet bundel

Direct vergelijken van abonnementen met

onbeperkt bellen onbeperkt bellen en internetten onbeperkt mobiel internet

Mobiele grootverbruikers

Tot een half jaar geleden kregen mobiele veelgebruikers elke maand te maken met torenhoge rekeningen. De meeste bundels kwamen niet verder dan 500 minuten en daarboven betaalde je dan het hoge 'buiten de bundel' tarief. Sinds een tijdje spelen providers nu ook in op de behoefte van deze veel-bellers en veel-internetters. Zo heeft Simyo een speciaal XXL-abonnement, maar met 1250 belminuten is dat toch niet 'onbeperkt' te noemen. In deze blogpost kijk ik naar echt 'onbeperkt alles' abonnementen.


Onbeperkt bellen, onbeperkt SMS, onbeperkt internet?

Op dit moment zijn er zeven mobiele providers die onbeperkt bellen aanbieden: KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2, Youfone, Simpel, en Robin Mobile. In alle gevallen zijn ook SMSjes onbeperkt beschikbaar binnen de bundel. Als we kijken naar de internet bundels, dan is er nog geen sprake van onbeperkt internet. De internet bundels variëren in grootte tussen de 1 Gb en 10 Gb. Dit is voor 'normaal' gebruik natuurlijk meer dan genoeg, maar toch zeker niet 'onbeperkt' te noemen. Een van de nieuwe providers, Robin Mobile, belooft wél 'alles onbeperkt' te bieden. In de onderstaande tabel heb ik even alle providers die een onbeperkt abonnement aanbieden onder elkaar gezet. Dit zijn de tarieven bij een 1-jarig abonnement, met uitzondering van Simpel waar alleen een 2-jarig abonnement mogelijk is. Deze pagina wordt zo goed mogelijk up-to-date gehouden zodat je altijd hier terug kunt komen om te kijken wat op dit moment het voordeligste 'onbeperkt' abonnement is.


Provider Minuten/SMS Internet Netwerk Prijs per maand
Vodafone onbeperkt 6 Gb (4G) Vodafone €40,-
KPN onbeperkt 2 Gb (4G) KPN €50,-
T-Mobile onbeperkt 5 Gb (4G) T-Mobile €37,-
Simpel onbeperkt 2 Gb T-Mobile €36,-
Robin Mobile onbeperkt onbeperkt KPN €29,95 (of €49,95 voor 8mb/s)
Youfone onbeperkt 2 Gb KPN €38,-
Tele2 onbeperkt 4 Gb T-Mobile €43,50

Hierbij is het belangrijk te vermelden dat Robin Mobile bij het vermelde abonnement een internetsnelheid van 0.8 mb/s biedt. Maximaal kun je bij Robin Mobile mobiel internetten met 8 mb/s, in dat geval zijn de kosten €49,95.

Voordelig onbeperkt bellen en internetten

Opvallend om te zien is dat vijf 'onbeperkt' abonnementen voor rond de €40,- per maand aangeboden worden. Alleen KPN steekt daarboven uit met €50,-. Robin Mobile maakt de beloftes waar en biedt als enige provider echt onbeperkt internet en doet dat ook nog eens voor het laagste maandtarief. Belangrijk nadeel is wel dat Robin Mobile de laagste internet snelheid biedt. In onze simulatie van mobiel internet snelheid zien we dat een snelheid zoals geboden van 0.8 mb/s toch wel mager is, zeker als je het afzet tegen 50 mb/s die de abonnementen met 4G bieden. Robin Mobile wordt wel goed beoordeeld door de consumentenbond (cijfer: 9.2).

Alleen onbeperkt internet

Een 'eervolle vermelding' is er nog voor de relatief jonge provider *bliep die een 'onbeperkt SMS en internet' abonnement aanbiedt voor 50 cent (384 kpbs internet) of 1 euro (3.6 Mbps internet) per dag. Je betaalt alleen wanneer je gebruik maakt van SMS of internet, maar zelfs als je elke dag online bent kom je dus op €15,- danwel €30,-. Een nadeel is wel dat bellen behoorlijk duur is met 25 cent per minuut. Toch een abonnement om in gedachten te houden als je weinig belt maar wel veel internet op je mobiel.

Alleen onbeperkt bellen

Niet iedereen heeft natuurlijk een internet bundel nodig, daarom hieronder nog een overzichtje van abonnementen met een onbeperkt bellen bundel, zonder (of zonder grote) internet bundel.

Provider Minuten/SMS Internet Netwerk Prijs per maand
Tele2 onbeperkt 0 MB T-Mobile €17,50
T-Mobile onbeperkt 0 MB T-Mobile €20,-
KPN onbeperkt 250 MB KPN €37,50
Simpel onbeperkt 0 MB T-Mobile €25,-
Vodafone onbeperkt 2 Gb Vodafone €34,-

Hier is de conclusie wat simpeler: bel je veel en maak je weinig gebruik van mobiel internet (bijvoorbeeld omdat je alles via Wifi doet), dan ben je het voordeligst uit met Tele2, op de voet gevolgd door T-Mobile.

Conclusie

Bel je veel en maak je veel gebruik van internet dan is de keuze voor een 'onbeperkt' abonnement een logische. Op dit moment biedt geen van de providers een onbeperkte internet bundel, met uitzondering van de provider Robin Mobile. Heb je niet genoeg aan 6 GB dan is het Robin Mobile abonnement zonder meer de beste keus: niet alleen biedt zij onbeperkt alles, die gebeurt ook nog eens tegen het laagste maandbedrag. Vind je de geboden snelheid van 0.8mb/s toch echt te laag, dan bieden Vodafone en T-Mobile de beste alternatieven. Hoe dan ook: voor €40,- of minder ben je helemaal klaar en zul je, wanneer je geen gebruik maakt van service nummers of in het buitenland belt, geen extra kosten meer tegenkomen. Mooie tijden voor de veelgebruiker!

Reacties