Beloofde snelheid versus echte snelheid

Nadat ik vorige keer heb gekeken naar welke mobiele internet snelheid genoeg is om comfortabel op je telefoon te kunnen internetten wil ik vandaag kijken naar welke snelheid er in de praktijk gehaald wordt bij de verschillende providers. Er worden namelijk snelheden tot wel 14.4 Mbps geadverteerd, maar zelfs de providers zelf zetten er al bij dat het gaat om een zogenaamde 'theoretische snelheid' (vodafone bijvoorbeeld). Een beetje zoeken op internet levert helaas niet zoveel op, dus de beste manier om hier achter te komen is.. zelf te testen.


Mobiele internet snelheid bij mij en bij anderen

Ik heb aan een aantal vrienden gevraagd om voor mij een snelheidstest te doen. Die snelheidstest bestaat uit het downloaden van de speedtest.net app (voor android of iphone) en de app starten en uitvoeren. Wat de test doet is het zoeken van de dichtstbijzijnde testserver online en daarvandaan dan een testbestand downloaden. Door te kijken hoe lang dat duurt krijg je een goede indruk van de daadwerkelijk behaalde snelheid. Omdat de snelheid van je internet kan varieren heb ik gevraagd dit een paar keer te doen en daarvan de gemiddeld behaalde snelheid genomen. De resultaten vind je in de tabel onder aan de pagina.

Welke snelheid haal je in de praktijk

Ookal is de snelheid van mobiel internet behoorlijk afhankelijk van de locatie, het tijdstip en wat al niet, toch lijkt er een duidelijk beeld naar voren te komen: belooft je provider een wat lagere maximale snelheid (onder de 3.6 Mbps), dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat deze snelheid gehaald gaat worden. Bij alle tests van abonnementen die een snelheid van 2 Mbps of lager beloofden werden deze ook behaald (met in een paar gevallen een kleine afwijking van 10%). Als je aan 2 Mbps voldoende hebt (en voor de meeste toepassingen is dit echt genoeg, bekijk de vorige blogpost hierover) dan hoef je je geen zorgen te maken over de provider danwel het netwerk, allemaal scoren ze een voldoende. Let wel: dit gaat dan over de internet snelheid natuurlijk, wat betreft prijs valt er nog behoorlijk wat te vergelijken!

Gaan we kijken naar de hogere snelheden dan vinden we een heel ander plaatje. Eigenlijk geldt hier hoe hoger de beloofde snelheid, des te groter wordt het verschil met de werkelijk behaalde snelheid. Het lijkt erop dat de mobiele netwerken op dit moment nog niet de capaciteit hebben om de theoretische snelheden ook echt te halen. In de meeste gevallen levert het kiezen van een sneller internet abonnement zeker wel snelheidswinst op (dus zeker sneller dan bijvoorbeeld 2 Mbps), maar snelheden hoger dan 7.2 Mbps zijn eigenlijk onzin, die worden namelijk toch nooit behaald.

De resultaten

Uitgevoerde speedtests

Netwerk Provider Abonnement Snelheid volgens abonnement Behaalde snelheid Verschil
KPN Telfort Surf & mail unlimited 0.77 Mbps 0.77 Mbps 0 Mbps (0%)
KPN Telfort 1000 Mb 2 Mbps 1.81 Mbps 0.19 Mbps (9%)
KPN Simyo 1000 Mb 2 Mbps 2 Mbps 0 Mbps (0%)
Vodafone Vodafone Iphone webbundel 3.6 Mbps 2.39 Mbps 1.21 Mbps (34%)
Vodafone Vodafone ? 7.2 Mbps 0.20 Mbps 7.00 Mbps (97%)
Vodafone Vodafone iPhone 200 3.6 Mbps 1.93 Mbps 1.67 Mbps (46%)
T-Mobile T-Mobile iSmart 14.4 Mbps 5.5 Mbps 8.9 Mbps (62%)
T-Mobile Tele2 Smartmix 350 14.2 Mbps 3 Mbps 11.2 Mbps (79%)
KPN Simyo 500 Mb 14.4 Mbps 5.3 Mbps 9.1 Mbps (63%)
KPN KPN KPN Mobiel Internet 50 Mbps 10 Mbps 40 Mbps (80%)

Hierbij is het nog belangrijk om op te merken dat de snelheid van de verbinding ook afhankelijk is van o.a. de locatie en het tijdstip. Dit is dus geen 100% test, maar geeft toch wel een goede indruk van welke snelheden er in de praktijk behaald worden. En.. hoe meer hieraan meewerken en hun behaalde snelheden doorgeven, des te betrouwbaarder worden de resultaten. Dus:

Help mee dit overzicht compleet te maken!
Instructies

Download de speedtest.net app op je iPhone of Android telefoon
Speedtest app voor iPhone
Speedtest app voor Android

Geef de resultaten daarna door als commentaar (hieronder) en ik update de tabel zo snel mogelijk (binnen een dag)!

Reacties