Altijd online

Een wereld zonder internet is al bijna niet meer denkbaar en de online wereld is nu ook volop toegankelijk vanaf je mobiele telefoon. Inmiddels is iedereen er wel achter dat per MB betalen aan de provider een dure grap is, maar hoeveel MB heb je nu eigenlijk nodig in je internet bundel? Eensim zocht uit hoeveel data populaire apps en diensten nu eigenlijk verbruiken.


Je kunt ook direct naar de Verbruik-tabel of je Verbruik berekenen

Veel gebruiken ≠ veel data

Whatsapp

Dat je een app veel gebruikt hoeft niet automatisch te betekenen dat je dan ook honderden of zelfs duizenden MB's verder bent. Neem een berichten-dienst als Whatsapp: per ontvangen en verstuurd (tekst)bericht ben je minder dan 1KB kwijt. Stel je verstuurt per dag 100 berichten en ontvangt er net zoveel, dan ben je per maand in totaal 100+100 = 200 berichten * 30 dagen = 6000 berichten = 6000KB = 6 MB. Dat is dus 6 MB per maand! Zulke kleine internet bundels bestaan er niet eens. Ga je foto's en filmpjes versturen dan ben je natuurlijk meer data kwijt, maar dan nog valt het allemaal wel mee. Stel je verstuurt en ontvangt per maand in totaal 100 foto's, die gemiddeld 100KB innemen, dan zijn we nog steeds maar 10 MB verder. T-Mobile en Robin Mobile bieden een abonnement aan met internet op lage snelheid, ideaal als je niet voor onverwachte kosten wilt komen te staan.

Email

Ook email hoeft je niet veel MB's te kosten. Het hangt er natuurlijk weer helemaal vanaf wat voor berichten je ontvangt en verstuurt, maar een gemiddeld email bericht neemt tussen de 20KB en 75KB in. Weer even een snelle rekensom: 50 berichten per dag levert aan het eind van de maand 50 * 50KB * 30 dagen = 75 MB per maand. Als je het downloaden van attachments en afbeeldingen uitschakelt kan dit aantal flink naar beneden worden bijgesteld en kom je met 50 berichten per dag in de buurt van 15 MB per maand.

Twitter/Facebook/Social networks

Het verbruik van social network apps hangt een beetje af van hoeveel mensen je volgt en hoeveel die mensen posten, maar een update van Twitter kost rond de 70KB, terwijl een Facebook update tussen de 50KB en 200KB kan kosten. Let wel: hier zit natuurlijk het bekijken van gepost video's etc niet bij. Als je veel vrienden hebt en Twitter én Facebook de hele dag door gebruikt dan komt het totale verbruik per maand uit rond 70KB * 10 updates Twitter, 100KB * 10 updates Facebook * 30 dagen = 51 MB per maand.

Websites bezoeken

Ook hier hangt het er natuurlijk vanaf welke websites je bezoekt, maar een gemiddelde van 1MB per bezochte website lijkt redelijk. Als je dus 5 websites per dag bezoekt kom je uit rond de 150 MB per maand. Bezoek je vaak dezelfde websites dan wordt dit verbruik minder, veel data van die websites wordt namelijk in het geheugen opgeslagen zodat dit niet meer via internet opgehaald hoeft te worden (dit heet 'caching').

Nu.nl/Nieuws apps

Het opvragen van nieuwsberichten via een app kost niet al teveel data. Dit komt omdat tekst verwaarloosbaar weinig data verbruikt en de fotootjes bij de berichten geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik. Dat betekent dat een nieuwsbericht inclusief foto onder de 100 KB aan data kost. Bekijk je elke dag 20 nieuwsberichten dan komt dat uit op een verbruik van 60 MB per maand.

Online spelletjes

Online spelletjes zijn populair op smartphones. Vaak wordt gedacht dat mooi, grafisch indrukwekkende spellen veel data verbruiken. Meestal is dat (gelukkig) niet waar: het downloaden van de spel kan wel veel data verbruiken, maar als je dat via Wifi doet dan valt het verbruik bij het spelen zelf erg mee. Spellen als Ruzzle, Wordfeud, Candy Crush, of Minecraft versturen alleen informatie over wat de speler heeft gedaan, alle plaatjes etc. staan allemaal al op de telefoon. Elke dag een paar spelletjes spelen hoeft daardoor niet meer te kosten dan 10 - 20 MB per maand.

De grootverbruikers, de data slurpers

Niet voor niets overtreffen mobiele providers elkaar met steeds grotere data bundels: 2GB, 5GB, 6GB, 10GB, of zelfs onbeperkt internet! Er zijn namelijk meer dan genoeg apps en diensten die een stuk meer MB's verstoken dan een paar simpele emails of chatberichten. Met name het versturen van audio en beeld gaat gepaard met flinke data kosten.

Youtube/streaming video

Zo kost het bekijken van 10 minuten Youtube video al snel 40MB aan data (ongeveer 4-5 MB per minuut). Als je dus elke dag één grappig filmpje van 3 minuten bekijkt ben je per maand bijna 400 MB verder.

Radio/muziek streamen

Het streamen van audio kost ongeveer 1 MB per minuut. Dit geldt voor het luisteren naar muziek via bijvoorbeeld een radio website. Neem je genoegen met een lagere kwaliteit (b.v. 64kbps), dan kun je het totaal aantal MB's door 2 delen. Voor een muziekdienst als Spotify is het lastiger uit te rekenen hoeveel data je nodig hebt, dit hangt namelijk erg af van hoe vaak je naar dezelfde nummers luistert. Als je vaak dezelfde playlist beluistert dan zal Spotify deze nummers opslaan in de cache, waardoor je niet zoveel data kwijt zal zijn. Als elk nummer dat je luistert nieuw is kom je snel hoger uit. Stel je luistert muziek op een 128kbp bitrate, dan kost een uur per dag muziek luisteren je bijna 2GB per maand. Misschien toch maar vantevoren een playlist samenstellen en die via Wifi naar je mobiel sturen.

Skype/bellen via internet

Bellen naar het buitenland is 'gratis' als je allebei via je internet verbinding thuis inlogt. Als je gebruik maakt van mobiel internet ben je per uur Skype rond de 180MB kwijt. Dit geldt als je gebruik maakt van Skype video bellen. Heb je aan alleen audio genoeg, dan kom je rond de 50MB per uur uit.
Als je niet te vaak belt is dat goed te overzien. Als we uitgaan van 1x per week een half uurtje bellen, dan kost dat 4x90 MB = 360 MB per maand.

Google maps/online navigatie software

Ook het verbruik van online navigatie software is lastig te berekenen. Ben je in de stad aan het lopen dan ben je eigenlijk de hele tijd op dezelfde kaart bezig en hoeft er dus maar weinig data gedownload te worden. Rijd je in de auto op de snelweg dan gaat het een stuk rapper. Google Maps heeft tussen de 150KB en 200KB nodig per kaart, dus lopend ga je niet veel kwijt zijn. Op de snelweg kunnen we aannemen dat je ongeveer één nieuwe kaart per minuut ophaalt, dat komt dan dus neer op 12 MB per uur. Valt alleszins mee, behalve misschien als je op vakantie bent en een kleine databundel hebt gekocht. Voor af-en-toe gebruik in eigen land zal het gebruik waarschijnlijk niet boven de 10 MB per maand uitkomen.
Navigatie apps die de kaarten in het geheugen hebben opgeslagen verbruiken natuurlijk veel minder tot geen data.

Remote play Playstation 4

Als je in het bezit bent van een PlayStation Vita dan kun je via de mobiele verbinding van je smartphone gebruik maken van zogenaamd 'Remote Play'. Dit houdt in dat je elke game die je thuis op je PlayStation 4 console hebt staan (en sommige PlayStation 3 games), dan kun je die vanaf elke locatie die je wilt spelen op de PS Vita. Maar let op: dit is misschien wel de grootste data slurper van alle apps. Gamen op deze manier kost je al snel 4-5 Mbps (= 0.5-0.6 MB per seconde). Per uur kom je dan op 2 GB uit. Ga je dus elke dag een half uurtje gamen, dan zit je per maand rond de 30 GB! In Nederland is daar nog geen geschikte bundel voor, dus onbeperkt gamen zit er nu nog niet in.

Pokémon Go

De hype rondom Pokémon is enorm, ontzettend veel kinderen maar ook volwassenen spelen dit spel wat er voor zorgt dat buitenspelen veel populairder is geworden. Bij gemiddeld gebruik van 30 minuten per dag verbruik je ongeveer rond de 10MB per dag. Een snelle 4G verbinding is aan te raden maar niet noodzakelijk. Met een internetbundel van 500MB tot 1000MB heb je voldoende data voor een uur Pokémon Go spelen per dag.Wil je er zeker van zijn dat je kind bij het spelen van Pokémon Go je geen onverwachte kosten bezorgt lees dan ook: Het beste sim only abonnement voor je kind.

Overzicht van apps en hun dataverbruik

App/dienst Verbruik per eenheid Schatting van verbruik per maand
(bij gemiddeld tot veel gebruik)
Whatsapp/chat apps 1KB per bericht 6 MB
Google Maps/online navigatie 150-200KB per kaart 10 MB
Foto's versturen (b.v. via Whatsapp) 100KB per foto 10 MB
Online spelletjes 1 MB per uur 20 MB
Twitter/Facebook/etc 100KB per update 50 MB
Nu.nl/nieuwsberichten 100KB per bericht 60 MB
Email 20-75KB per email 75 MB
Browsen/websites bezoeken 1 MB per website 150 MB
Skype/bellen via internet (incl. video) 180 MB per uur 360 MB
Youtube/streaming video 4-5 MB per minuut 400 MB
Radio/muziek streamen (lage kwaliteit) 0.5 MB per minuut 1 GB
Radio/muziek streamen (goede kwaliteit) 1 MB per minuut 2 GB
Remote Play PS Vita 35 MB per minuut 30 GB (!)
Pokémon Go 0.3 MB per minuut 300 - 500 MB


Je eigen verbruik bepalen? Gebruik dan de Eensim data calculator

Reacties