In een vorig artikel bekeken we de kosten van het bellen en internetten in het buitenland. Daaruit bleek dat vooral internetgebruik voor hoge kosten kan zorgen. Door vantevoren te weten welke apps veel data gebruiken kun je de kosten binnen de perken houden voor je volgende vakantie.


Wat kost een MB in het buitenland

shocked-app-manBinnen Europa zijn er afspraken gemaakt over hoeveel mobiel internet mag kosten in het buitenland (gebruik van mobiele diensten in het buitenland wordt ook wel 'roaming' genoemd). Alle providers moeten zich daaraan houden. Ze mogen natuurlijk ook minder rekenen dan dit maximum, maar eigenlijk doet geen enkele provider dat (behoudens een uitzondering, daar komen we zo op terug).

Het maximum tarief per MB is vastgesteld op €0,24. Dit lijkt mee te vallen, maar als je nagaat dat Nederlanders gemiddeld 500 MB per maand mobiel internet gebruiken, dan zou een verblijf in het buitenland toch snel een dure grap kunnen worden (2 weken Frankrijk kost dan, bij hetzelfde verbruik, al weer €60,- extra).

Deze kosten vallen in het niet als je ze vergelijkt met de kosten die buiten Europa gerekend worden. Daar kost een MB aan data al snel meer dan €5,- per MB. Blijf je een weekje in New York en gebruik je mobiel internet zoals thuis, dan wacht er bij terugkomst een rekening van €625,- op je!

Welke apps verbruiken veel data

Nu we weten dat veel data verbruiken duur is, is het nuttig om te weten welke apps veel data kosten. In een eerder artikel keken we al hoeveel data populaire apps gebruiken. Daarin zien we dat vooral apps die geluid en video downloaden veel data verbruiken. Skype kost al snel 180 MB per uur, Youtube kijken 4 MB per minuut, muziek of radio streamen 1 MB per minuut. Ook het bekijken van websites via de mobiele browser kan voor veel MB's zorgen, een gemiddelde website kost je 1 MB aan data, als er veel plaatjes op staan dan loopt dat snel op.

Google Maps, zeker handig op vakantie natuurlijk, valt nog relatief mee met 10-12 MB per uur navigatie, maar constant gebruik kan de rekening toch weer doen oplopen.

Onderstaande infographic laat het verbruik van apps duidelijk zien.

Dataverbruik apps infographic

Bekijk ook de infographic

Hoeveel kosten apps in het buitenland

In de tabel hieronder de kosten van verschillende apps bij twee voorbeeld vakanties: 3 weken Frankrijk en 1 week New York.

App Gebruik Kosten 3 weken Frankrijk Kosten 1 week New York
Whatsapp Aan laten staan + 2 foto's per dag versturen en ontvangen €4,- €32,-
Facebook Aan laten staan + 2x per dag checken €5,- €35,-
Google Maps 2 uur navigeren per week €14,50 €100,-
Youtube 1 filmpje (5 min) per dag bekijken €126,- €875,-
Skype 1 uur bellen per week €130,- €900,-
Spotify 1 uur muziek luisteren per dag €151,- €1050,-

Let op: dit zijn schattingen gebaseerd op het aangegeven verbruik, zonder aanschaf van buitenlandbundels of gebruik van Wifi voor deze apps.

Apps die je niet gebruikt, en toch voor kosten zorgen

De gedachte 'als ik geen apps gebruik, maak ik ook geen kosten' gaat helaas niet op. Sterker nog, de meeste apps gaan online zonder dat jij er om vraagt. Bij Whatsapp is dat nog wel in te denken (er moet immers gecheckt worden of er nog nieuwe berichten zijn), maar andere apps gaan ook online om naar updates te zoeken, om je gebruik door te geven aan de app-maker, etc, etc.

Niet alle apps gaan zonder te vragen online, maar zo lang je een app toestemming hebt gegeven om gebruik van internet te maken (en dat is toch wel 95% van de apps) is het mogelijk dat je, zonder het te weten, kosten maakt.
Wil je geen onverwachte kosten, zet dan mobiel internet echt helemaal uit (zie hieronder hoe je dat het makkelijkst doet)!

Welke apps kun je het beste helemaal uitzetten

Uit bovenstaande lijstje blijkt wel dat muziek luisteren of video kijken in het buitenland echt geen goed idee is (tenzij je natuurlijk gebruik maakt van Wifi in het hotel bijvoorbeeld). Een filmpje kijken via Youtube van 5 minuten gaat je bij thuiskomst tussen de €4,80 en €100,- kosten. Daar koop je liever een lokale lekkernij voor!

Een app als Whatsapp verbruikt in principe niet zoveel data, maar staat wel de hele dag aan. De meeste providers rekenen ook voor het verbruik van minder dan een MB het bedrag voor een hele MB. Zelfs als je dus elke dag maar 20 KB verbruikt, kan het gebeuren dat de provider voor elke dag een hele MB rekent, waardoor een weekje Dubai alweer minimaal 7 x 5 = €35,- extra kost. Apps die constant data opvragen kun je daarom ook beter uitzetten (denk aan berichten apps als Whatsapp, maar ook email programma's die automatisch email ophalen).

In de onderstaande tabel staan de apps die je het beste helemaal uit kunt zetten.

App Waarom uitzetten
Youtube (en andere video apps) Verbruikt veel data
Spotify (en andere muziek apps) Verbruikt veel data
Whatsapp (en andere berichten apps) Staat de hele tijd aan, en verbruikt dus elke dag data
Email Staat de hele tijd aan, en verbruikt dus elke dag data
Facebook/Twitter (en andere social media) Staat de hele tijd aan, en verbruikt dus elke dag data

Helaas is het lang niet altijd mogelijk om een app 'uit' te zetten. Zo staat Whatsapp altijd 'aan', en kun je deze app dus alleen verwijderen om te zorgen dat deze geen verbinding met internet maakt. Een andere oplossing is om mobiel internet helemaal uit te zetten. Hoe je dat doet, zie je hieronder.

Telefooninstellingen in het buitenland

Je kunt je telefoon ook zo instellen dat je telefoon helemaal nooit gebruik maakt van mobiel internet in het buitenland. Je kunt dan nog wel mobiel internet gebruiken in Nederland en van Wifi in het buitenland. Op die manier weet je zeker dat je geen extra kosten maakt.

Mobiel internet in het buitenland uitzetten voor Android

  1. Ga naar 'Instellingen'
  2. Klik op 'Mobiele netwerken'
  3. Zorg dat het vakje 'Gegevensroaming' niet staat aangevinkt

Mobiel internet in het buitenland uitzetten voor iPhone

  1. Ga naar 'Instellingen'
  2. Klik op 'Mobiel netwerk'
  3. Zorg dat het vakje 'Dataroaming' niet aan staat (vakje moet helemaal wit zijn)

Mobiel internet in het buitenland uitzetten voor Windows

  1. Ga naar 'Instellingen'
  2. Klik op 'Mobiel netwerk'
  3. Zorg dat 'Opties voor gegevensroaming' op 'roamen niet toestaan' staat

Nadeel hiervan is wel dat je buiten Wifi helemaal geen internet kunt gebruiken. Heb je toch echt even internet nodig (bijvoorbeeld voor Google Maps, of om een email op te halen), dan gaan meteen al je apps proberen verbinding te maken waardoor de kosten toch weer tegen kunnen vallen. Hier is helaas weinig aan te doen, en zolang je de roaming direct weer uitzet beperk je de kosten zoveel mogelijk.

Conclusies

Mobiel internet in het buitenland is helaas nog steeds behoorlijk prijzig. Door vantevoren uit te zoeken welke apps je beter niet kunt gebruiken kun je de kosten al goed beperken. Zo is het een goed idee om geen video of muziek te kijken en luisteren via mobiel internet in het buitenland, Youtube en Spotify vallen dus zeker af! Kun je gebruik maken van Wifi dan zorgt dat natuurlijk niet voor extra kosten.

Om zeker te zijn dat je echt alleen via Wifi internet kun je het beste gegevensroaming uitzetten (zie hierboven voor een uitleg over hoe je dit kunt doen). Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren (als je roaming niet uitzet), dat het Wifi wegvalt en je telefoon automatisch overschakelt op mobiel internet. Daardoor ga je dan ongemerkt hoge kosten maken.

Heb je toch echt internet nodig onderweg, schakel roaming dan na gebruik zo snel mogelijk weer uit, en bekijk de mogelijkheden van buitenland bundels als je verwacht vaker te internetten.

Reacties