Velen overkomt het jaarlijks: je komt thuis van vakantie, geniet nog een beetje na, en na een week krijg je een rekening van je mobiele provider waar je nog een keer voor op vakantie kunt.

Wil je dit voorkomen? Bekijk dan vooraf goed hoe je goedkoop kunt bellen en internetten in het buitenland. De meeste providers bieden voordelige buitenlandbundels.


Hoe bellen in het buitenland werkt

Als je in Nederland een mobiel abonnement hebt dan heb je hoogstwaarschijnlijk bundels met daarin belminuten, sms-jes, en MB's. Wat niet iedereen meteen doorheeft, is dat die bundels hun waarde verliezen zodra je de grens overgaat. Vanaf dat moment betaal je elke minuut en MB a la carte. En, zoals je dat ook in het restaurant gewend bent: dat is een stuk duurder!

Wat er gebeurt is dat je in het buitenland gebruik maakt van een netwerk van een provider van dat land. Die provider berekent kosten aan jouw Nederlandse provider, en die stuurt dat weer door naar jou, de klant. Met een leuke winstmarge natuurlijk!

Hoe zit dat met roaming kosten

De kosten die je maakt bij de buitenlandse provider worden 'roaming kosten' genoemd. Dit jaar wordt er gewerkt aan een plan om de roamingkosten helemaal af te schaffen. Zover is het nog niet, wel geldt er een maximum tarief voor bellen binnen Europa (zie tabel hieronder).

Dit alles neemt niet weg dat de kosten nog steeds behoorlijk op kunnen lopen, uitgaande van dat maximum tarief. Stel je gaat een week op vakantie en belt elke dag 20 minuten en bekijkt twee filmpjes op Youtube van elke 5 minuten. In dat geval kom je al boven de €115,- uit (7 x 20 x 0,23 + 7 x 50 x 0,24 = €116,20).

Als je datzelfde een maand lang (dus 4x zoveel!) zou doen in Nederland met een bundel, dan betaal je nog geen €30,- (€28,- om precies te zijn).

Maximum roaming tarieven binnen Europa (sinds juli 2014)

Bellen (per min.) 0,23
Gebeld worden (per min.) 0,06
SMS (per sms) 0,07
Mobiel internet (per MB) 0,24

Buitenland tarieven van providers

Een rondgang langs alle providers leert dat ze allemaal het maximumtarief hanteren voor roaming binnen Europa. Opvallend is nog dat KPN, Youfone, Simyo, en Hi (de laatste twee zijn 100% dochters van KPN) zelfs iets boven het maximum tarief zitten, zij rekenen €0,25 per MB voor mobiel internet binnen Europa, €0,07 voor gebeld worden, en €0,08 per SMS. Het gaat om centen, maar toch vreemd genoeg om te noemen.

Het kan een stuk voordeliger

Gelukkig ben je niet altijd gebonden aan deze maximum tarieven. Alle providers in Nederland bieden namelijk voordeligere buitenland bundels aan. Deze bundels werken precies hetzelfde als de Nederlandse bundels die je gewend bent, ze zijn dus alleen specifiek voor het buitenland bedoeld.

Omdat elke provider weer andere tarieven hanteert hebben we alle buitenland tarieven verzameld en geanalyseerd. Om het overzichtelijk te houden gaan we uit van twee scenario's.

Scenario 1: Een week skivakantie Franse Alpen.
Je belt per dag gemiddeld 20 minuten (naar je vrienden op de piste, en naar familie in Nederland), verstuurt 6 SMS-jes, en verbruikt 35 MB. Na 7 dagen zit je daarmee op 140 minuten, 42 SMS, en 245 MB.
Ter referentie: met de roaming tarieven zou je in een week €32,20 + €2,95 + €58,80 = €93,95 kwijt zijn.

Scenario 2: Lang weekend naar New York.
Je belt in totaal 30 minuten binnen de VS, en 25 minuten naar Nederland. Je verstuurt geen SMS (alleen Whatsapp), en je verbruikt 70 MB.
NB Aangezien de VS niet binnen de EU vallen zijn er geen regels opgesteld w.b. maximum tarieven.

Scenario 1: skivakantie Frankrijk

Provider Bundel(s) Totaalbedrag Voordeel
Vodafone Alles-in-1 op Reis €14,- €79,95
Choozze Zero + Europa bundel €26,70 €67,25
Youfone Module EU €28,49 €65,64
Hi Vakantiebundel + Vakantietarief + Internet EU maandbundel €31,80 €62,15
Telfort Belbundel EU + Internet Bundel EU €40,44 €53,51
T-Mobile M-pas €50,13 €43,82
Tele2 EU bundel €54,14 €39,81
KPN InternetMaandbundel EU €56,80 €37,15
Hollandsnieuwe Geen voordeelbundels -
Ben Geen voordeelbundels -
Simyo Geen voordeelbundels -
Simpel Geen voordeelbundels -
Robin Mobile - Mobiel internet buitenland niet mogelijk

Hier is Vodafone duidelijk de winnaar. De alles-in-1 bundel past dan ook precies op het gewenste aantal minuten, sms, en mb's. In dit geval scheelt het aanzetten van je buitenland bundel dus meer bijna €80,-!
Ook bij andere providers loont het enorm om een buitenlandbundel aan te zetten, zij het wat minder dan Vodafone, met besparingen tussen de €70,- en €35,-. De gemiddelde besparing door het aanzetten van een of meerdere buitenlandbundels is €56,15.

Opvallend is verder dat veel budget providers geen buitenlandbundels aanbieden, waardoor je daar automatisch met hogere kosten komt te zitten. Uitzondering hierop vormt de nieuwe freemium provider Choozze, die zelfs een 'onbeperkt bellen in Nederland en heel europa' aanbiedt voor €30,-.

Nieuwe T-Mobile abonnementen

T-Mobile introduceerde kort geleden een bundel waarmee je zowel in Nederland als in de EU kunt bellen. Mocht je in de afgelopen twee weken een 'Stel samen & Stel bij'-abonnement bij T-Mobile hebben afgesloten, dan kun je (een deel van) je minuten ook in andere landen binnen de EU gebruiken. In ons voorbeeld kom je dan op een bedrag van in totaal €24,09. Daarmee komt T-Mobile op de 2e plek qua kosten. Heb je een bestaand abonnement van T-Mobile, dan gelden de bundelkosten zoals in de tabel vermeld staan.


Scenario 2: lang weekend New York

Provider Bundel(s) Totaalbedrag
T-Mobile M-pas €84,84
Vodafone Internet op reis Wereld €87,60
Tele2 USA bundel €103,75
Hi Internet Wereld Maandbundel €197,50
Ben Geen voordeelbundels €244,85
KPN InternetMaandbundel EU €380,90
Simyo Geen voordeelbundels €419,85
Hollandsnieuwe Geen voordeelbundels €425,45
Telfort Geen voordeelbundels €433,88
Simpel Geen voordeelbundels €603,95
Choozze - Onbekend
Youfone - Onbekend
Robin Mobile - Mobiel internet buitenland niet mogelijk

Eigenlijk is hier geen winnaar aan te wijzen: in alle gevallen ben je een hoop geld kwijt. Wat opviel tijdens de analyse is dat er wel mobiel internet voordeelbundels aangeboden worden voor de VS, maar geen voordeelbundels om mee te bellen. Het zou dus het overwegen waard zijn om bijvoorbeeld via Skype te bellen met een voordelige internetbundel.

Als je dan toch moet kiezen, dan vallen T-Mobile en Vodafone in positieve zin op door de -relatief!- lage tarieven. Tele2 is ook nog wel te doen, maar bij de rest van de providers kun je echt letterlijk nog een ticket naar New York bij gaan boeken voor wat je daar kwijt bent. Heb je een abonnement bij een van deze providers? Zoek dan altijd een Wifi op of koop een lokale simkaart, anders is het echt zonde van je geld.

Conclusies

De door de EU opgelegde maximum tarieven worden in de meeste gevallen netjes gevolgd. Toch ben je met dat maximum nog steeds vrij duur uit. Door vantevoren goed uit te zoeken welke buitenland bundels jouw provider aanbiedt kun je met heel weinig moeite €40,- tot meer dan €75,- besparen.

In ons voorbeeld van een gemiddelde skivakantie was de gemiddelde besparing €56,-, en dat door simpelweg een buitenland bundel aan te zetten. Het aanzetten van zo'n bundel is vaak binnen een minuut geregeld, bijvoorbeeld door een SMS te versturen.

Ga je op vakantie naar een land buiten de EU, dan doe je er goed aan om zo min mogelijk te bellen of te internetten op je mobiel. Het makkelijkste is om roaming helemaal uit te zetten op je telefoon, dan weet je zeker dat je niet voor onprettige verrassingen komt te staan.

Een alternatief is om goed uit te zoeken hoeveel data verschillende apps gebruiken, en alle dataslurpers uit te schakelen. Whatsapp is bijvoorbeeld prima te doen, terwijl filmpjes op Youtube kijken een dure grap wordt. Ook in dit geval is het absoluut aan te raden om te kijken welke buitenland bundels jouw provider biedt.


Hoe zet ik de buitenlandbundel aan

In het onderstaande overzicht staat voor elke provider een link naar meer informatie over de aangeboden buitenlandbundels.

Provider Informatiepagina buitenlandbundels
Choozze https://choozze.nu/
Hi Niet meer actief
KPN https://mobiel.kpn.com/doc/tarievenoverzicht-sim-only-abonnement.pdf
Tele2 https://www.tele2.nl/mobiel/tarieven/buitenland/
Telfort https://www.telfort.nl/Algemeen/Tarieven/Tarieven/Buitenland-tarieven-mobiel-abonnement.htm
T-Mobile http://www.t-mobile.nl/service-en-contact/buitenland/details-tarieven-in-buitenland
Vodafone https://www.vodafone.nl/shop/mobiel/op-reis/tarieven-in-het-buitenland.shtml
Youfone http://www.youfone.nl/bestanden/tarieven-consumenten-nieuw.pdf
Ben Geen buitenlandbundels
Hollandsnieuwe Geen buitenlandbundels
Simpel Geen buitenlandbundels
Simyo Geen buitenlandbundels
Robin Mobile Geen buitenlandbundels

Reacties