Per 30 april zijn de Nederlandse telecomproviders verplicht om bellen en internetten in andere EU-Landen goedkoper aan te bieden. De laatste verplichte prijsverlaging door de Europese Unie dateert van 2014 waarbij is afgesproken dat er in meerdere stappen van verlagingen het bellen en internetten in EU-landen uiteindelijk net zo veel mag kosten als in het thuisland. Dit is vanaf 15 juni 2017. Tot die tijd gelden de nieuwe Europese tarieven die ingaan op 30 april 2016.


Wat zijn de nieuwe maximale tarieven voor internetten in de EU?

Vanaf 30 april 2016 geldt dat je voor de prijs van een belminuut uit je bundel moet kunnen bellen met daarboven op een maximale opslag van €0,06 per minuut. Dit geldt ook voor gebeld worden in het buitenland, een sms bericht versturen in het buitenland en internetten in het buitenland. Sommige providers zullen je zelfs de mogelijkheid geven om gebruik te maken van je bel of internetbundel die je in Nederland gebruikt. Waarbij je dan alleen de extra kosten zoals hieronder weergegeven zult betalen. Hiermee houd je kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon in het buitenland onder controle.

1-7-2014 30-4-2016 15-6-2017
Bellen per minuut € 0,23 +€0,06 nationaal tarief
Gebeld worden € 0,06 +€0,01 nationaal tarief
Sms per bericht € 0,07 +€0,02 nationaal tarief
Internetten per MB € 0,24 +€0,06 nationaal tarief

Voorbeeld: als je nu een internetbundel hebt van 1000MB voor €10,00 dan kost een MB in je bundel 1 cent. Internetten in het buitenland wordt dan een stuk voordeliger. Waar je voorheen voor een Youtube filmpje van 3 minuten, ongeveer 15MB, ongeveer €3,60 betaalde. Ga je hiervoor nu nog maar maximaal €1,05 betalen. Dit is ruim 70% goedkoper!

Mocht je huidige abonnement of prepaid ongunstige tarieven hebben, dan mag je telecom aanbieder inclusief de geldende opslag niet boven de tarieven die sinds juli 2014 gelden. In dat geval betaal je dus maximaal de tarieven die vanaf 1 juli 2014 gelden voor het gebruik maken van buitenland bellen.

Voor wie gelden de nieuwe EU roaming tarieven?

Voor alle klanten van alle telecomproviders in Nederland geldt dat bovenstaande tarieven de maximale tarieven zijn die elke klant mag betalen. De tarief verlagingen gelden dus zowel voor mensen met een nieuw abonnement, prepaid gebruikers, maar ook als je je al 10 jaar oude simonly abonnement in de tussentijd nog nooit vernieuwd hebt. Simonly abonnementen met lage kosten per minuut, sms of MB hebben veel voordeel bij de nieuwe tarieven aangezien de optelsom van de minuut of MB prijs en de maximale opslag in veel gevallen lager is dan bij een abonnement + toestel omdat de prijs per eenheid voor deze gebruikers hoger ligt. Met een snelle check kun je zien of je wellicht ook al veel geld in Nederland kunt besparen op je abonnement.

Goedkope buitenlandse prepaid gebruiken?

Veel mensen die op vakantie gaan maken gebruik van een lokale prepaid simkaart, om zo de kosten onder controle te houden. Nadeel hiervan is dat ze dan niet bereikbaar zijn op het Nederlandse telefoonnummer of dat je Whatsapp niet meer goed functioneert.

Vanaf 15 juni 2017 is dus het niet meer nodig om bij elke buitenlandse vakantie als eerste een lokale belwinkel op te zoeken om een lokale prepaid simkaart aan te schaffen. Al kan dit in sommige gevallen nog wel steeds goedkoper zijn dan het gebruiken van je simkaart uit Nederland. Check daarom voorafgaand van je vakantie of buitenland bezoek goed welke kosten je in welk land betaald.

In welke landen kan ik goedkoper internetten in het buitenland?

In welke landen gelden deze tarief verlagingen voor bellen, sms-en en internetten in het buitenland allemaal ? Dit zijn alle lidstaten van de EU, hieronder vallen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koningrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) en Zweden.

Voor Europese landen zoals Zwitserland, Noorwegen, Ijsland maar ook Bosnië, Servië, Montenegro en Albanie zijn deze tariefverlagingen niet standaard van toepassing. Echter bieden de meeste telecomproviders wel voordeelbundels aan voor bellen en internetten in deze landen om zo toch voordelig gebruik te kunnen maken van je mobiele telefoon.

Welk tarief vraagt mijn telecomprovider vanaf 30 april?

Onderstaand overzicht wordt aangevuld zodra andere providers hun tarieven bekend maken. De tot nu toe bekende tarieven en afrekenmethodes:

Bellen per minuut Gebeld worden Sms per bericht Internet per MB Extra kosten?
Tele2 € 0,06 gratis € 0,02 € 0,06 Nee
Vodafone € 0,06 € 0,01 € 0,02 € 0,06 Nee
Telfort € 0,06 € 0,01 € 0,02 € 0,06 Nee (bundel wordt niet aangesproken)
KPN € 0,06 € 0,01 € 0,02 € 0,06 Nee (bundel wordt niet aangesproken)
Hollands Nieuwe € 0,06 € 0,01 € 0,02 € 0,06 Ja (prijs per eenheid)

De verschillen per provider zijn niet heel groot. Tele2 biedt gebeld worden in het buitenland gratis aan. Bij KPN en Telfort wordt op dit moment nog geen extra kosten in rekening gebracht naast de opslag. Zij maken echter wel alvast melding dat wellicht in de toekomst ook het nationale tarief uit de bundel gebruikt kan worden. Voor klanten is de huidige situatie op dit moment interessanter. Hollands Nieuwe brengt naast de opslag ook de kosten voor een eenheid (minuut, sms of MB) in rekening. Wat je daadwerkelijk in het buitenland betaald is dus per bundel afhankelijk. Stelregel die hier geldt, hoe hoger de bundel, hoe lager de kosten per eenheid en hiermee dus ook het gebruik in het buitenland.

Voordeelbundels bellen en internetten in het buitenland

Aangezien de standaard tarieven flink verlaagd zijn zullen ook de voordeelbundels bij veel providers aangepast worden per 30 april. Hier vind je het overzicht van de voordeelbundels die op dit moment gelden.

Kan ik alle voordeelbundels afsluiten op mijn huidige abonnement?

Veel telecomproviders willen dat je eerst overstapt naar een nieuwe abonnementsvorm voordat je gebruik kunt maken van extra voordeelbundels voor goedkoper bellen en internetten in het buitenland. Controleer dus of je gebruik kunt maken van de meeste voordeliger tarieven in het buitenland voordat je vertrekt.

Reacties