Hoe kun je gratis onderling bellen

Hoewel mobiel bellen steeds goedkoper wordt kun de kosten flink oplopen als je veel belt. Als je veel met dezelfde mensen belt -je vriend of vriendin, je ouders, vrienden, etc- is dit normaal gesproken niet anders.

Gelukkig heeft een aantal providers hier wat leuks voor bedacht. Voor een beperkt aantal mobiele telefoonnummers die je vantevoren opgeeft kun je goedkoper -of soms zelfs gratis- bellen. In dit artikel bespreek ik de verschillende vormen van gratis onderling bellen en in welke situatie je het voordeligst uit bent.


Scenario 1: (bijna) iedereen die je belt zit bij dezelfde provider

Het kan zo zijn dat iedereen toevallig (of minder toevallig) voor dezelfde provider heeft gekozen. In dat geval is onderling bellen gratis bij Youfone, Telfort, KPN, en T-Mobile. Let wel: er zijn altijd weer extra voorwaarden en/of kosten mee gemoeid.

Telfort rekent bijvoorbeeld €5,- per maand bovenop de abonnementskosten om onbeperkt met andere Telfort klanten te kunnen bellen. Sowieso bel je bij Telfort na 10 minuten sowieso gratis (dus ook naar vrienden bij andere providers).

Bij Youfone is bellen met andere Youfone klanten gratis, maar geldt er een limiet van 1000 minuten per maand.

Bij KPN is het helemaal een ingewikkeld verhaal: pas wanneer er meerdere personen op hetzelfde huisadres een KPN abonnement hebben en zich inschrijven voor het zogenaamde 'Familievoordeel' kunnen deze familieleden (dat wil zeggen: personen die op hetzelfde huisadres wonen) gratis onderling bellen. Overigens kan dit familievoordeel best interessant zijn, aangezien je per extra abonnement per huishouden €10,- korting op de abonnementskosten krijgt.

Bij T-Mobile kun je voor €15,- per maand een zogenaamde 'Friends & Family' groep instellen. Dit zijn maximaal 6 personen (en één vaste lijn) waarmee je 1000 minuten per maand zonder extra kosten kunt bellen. Interessant is dat deze 6 personen ook ieder weer 1000 minuten krijgen om met de andere 6 personen te bellen. Je geeft met deze optie dus ook nog een soort van kadootje aan je vrienden/familie groep.

Gratis bellen met vrienden/familie bij dezelfde provider

Provider Optie details Extra kosten per maand* Info
Youfone maximaal 1000 minuten, beschikbaar vanaf 250 min. abonnementen €0,- details
Telfort onbeperkt bellen €5,- details
KPN Familievoordeel moet aan staan €0,- details
T-Mobile maximaal 6 nummers, 1000 minuten per nummer €40,78 details

* Dit zijn de kosten bovenop de normale abonnementskosten


Scenario 2: de mensen met wie je veel belt zitten bij verschillende providers

Zitten je vrienden bij verschillende providers, dan zijn de opties zoals beschreven in scenario 1 geen optie. Maar niet getreurd, er zijn tegenwoordig steeds meer providers die onbeperkt bellen aanbieden. In een eerder artikel over onbeperkt bellen en mobiel internet schreef ik al over de opties daarvan. In de onderstaande tabel nog even een samenvatting van de goedkoopste abonnementen met onbeperkt bellen van de verschillende providers.

Onbeperkt bellen met vrienden/familie bij dezelfde én andere providers

Provider Extra's Kosten per maand* Info
Simpel - €21,67 details
T-Mobile +onbeperkt SMS €25,67 details
Vodafone +onbeperkt SMS, +2GB data €35,25 details
KPN +onbeperkt SMS, +250MB data €39,16 details
Robin Mobile +onbeperkt SMS, +onbeperkt data €40,78 details

* Kosten zijn gemiddeld per maand gedurende het 1e jaar, inclusief bijkomende kosten zoals aansluitkosten, etc.

Conclusies

Gratis onderling bellen is zeker een mogelijkheid, maar je moet alles wel even goed uitzoeken. Zeker de voordeligste opties (een 'gratis onderling bellen' optie bovenop een abonnement) stellen behoorlijk wat eisen. Zo moet iedereen binnen de groep die je veel belt bij dezelfde provider zitten en zit er een limiet aan het aantal nummers dat je gratis kunt bellen of hoeveel minuten je gratis kunt bellen.

Wil je helemaal zonder zorgen bellen zo lang je wilt, dan is de beste keus een (sim only) abonnement met onbeperkt bellen bundel. Rond de €20,- is dat al mogelijk en dan hoef je niet meer op te letten welke vrienden in je vooraf gekozen nummerlijst zitten en of die-of-die wel bij dezelfde provider zit. Om tussen beide opties te kiezen kun je het beste kijken naar wie je het meeste belt en of diegene bij een van de providers zit die gratis onderling bellen biedt. Is dat niet het geval dan is de keuze makkelijk en ben je met een onbeperkt bellen abonnement het voordeligst uit.

Als laatste nog een opmerking voor de prepaid bellers: ook gratis onderling prepaid bellen is een mogelijkheid, maar door het grote aantal prepaid providers paste het niet in dit artikel om alle opties af te gaan. In ieder geval kun je bij *bliep voor 50 cent één dag onbeperkt bellen en bij Lebara en Ortel Mobile kun je het eerste half uur van een gesprek gratis bellen met andere Lebara, respectievelijk Ortel Mobile klanten.

Reacties