Sim only providers met elkaar vergeleken

In een uitgebreid onderzoek heeft Eensim gekeken naar de prijzen van sim only abonnementen (peildatum: 25-09-2014). Hierbij is uitgegaan van 264 verschillende combinaties van minuten-, sms,- en databundels. Hieruit blijkt Tele2 het vaakst de goedkoopste optie, terwijl KPN in geen enkel geval de goedkoopste is.


Tele2 vaakst de goedkoopste optie

In de onderstaande grafiek (figuur 1a) zien we dat in 31% van de 264 belminuten-sms-en-data combinaties (zie ook uitleg onderaan artikel) Tele2 de voordeligste aanbieding heeft. Nummer 2, Telfort, is het voordeligst in 11% van de gevallen. De rest van de providers schommelen zo tussen de 10% en 5%, met als uitzondering Vodafone en KPN, die in respectievelijk 3% en 0% de goedkoopste zijn.

Wanneer we de combinaties met een grote databundel (>2000mb) weglaten zien we het verschil toenemen, en is Tele2 in 42% het goedkoopst (zie ook bijlage onderaan). Zoals verwacht zijn de prijsvechters vaker de goedkoopste dan de traditionele providers KPN, Vodafone, en T-Mobile.

Gemiddeld tot kleine bundels: Ben goedkoopste

Kijken we alleen naar gemiddeld tot kleine bundels (≤400 minuten en ≤2000 mb) dan liggen de prijsvechter providers dichter bij elkaar. Hollandsnieuwe is nu in 20% het goedkoopst, op de voet gevolgd door Youfone, Tele2, en Ben (zie figuur 1b). Ook nu zitten de kleinere providers dicht bij elkaar (20%-10%), en zijn de grote providers vrijwel nooit de goedkoopste.

Goedkoopste providers Bekijk figuur 1a

Goedkoopste provider gemiddelde bundels Bekijk figuur 1b

Per provider

Interessant is het om per provider te kijken bij welke combinaties de provider voordelig is. In figuur 2a is deze grafiek gemaakt voor Tele2. We zien dat je voor veel bellen bij Tele2 moet zijn: bijna alle combinaties met meer dan 500 belminuten zijn daar het goedkoopst. Ook in de meeste andere gevallen bevindt Tele2 zich in de top 5.

Maken we dezelfde figuur voor KPN, dan is het contrast groot: in de meeste gevallen doet KPN het niet beter dan de 9e of 10e plek wat betreft prijs, met uitzondering van de grotere bundels (onbeperkt bellen en >3000MB data).

Tele2 vergeleken Bekijk figuur 2a

KPN vergeleken Bekijk figuur 2b

NB Tele2 biedt geen databundels groter dan 4000MB, waardoor de figuur leeg is in die gevallen. KPN biedt een internet only bundel van 7500MB, maar zonder belminuten. Ook in die gevallen is de figuur leeg.
Aangezien er maar 2 assen zijn en het aantal SMS-jes in de bundel daardoor niet in de figuur kan worden weergegeven is voor deze figuren gekozen voor een SMS-bundel van 0 SMS.

Showdown: provider vs provider

Nu gaat het er echt om: elke provider wordt nu rechtstreeks vergeleken met elke andere provider. Uit figuur 3 zien we dat Tele2 de lijst aanvoert (zoals verwacht na het zien van figuur 1a), en ook de rest van de providers nemen vergelijkbare posities in.

Wat deze figuur beter laat zien dan figuur 1, is hoe een provider het doet ten opzichte van andere providers. Zo zien we dat hoewel KPN nooit de goedkoopste provider is, KPN bijvoorbeeld in 50% wel goedkoper is dan Hollandsnieuwe. Tegelijk zien we ook dat KPN nooit goedkoper is dan T-Mobile, en dat T-Mobile op haar beurt slechts in 31% van de gevallen goedkoper is dan Tele2.

Alle providers vergeleken Bekijk figuur 3

Conclusies

Uit onze uitgebreide analyse komt, toch wel verrassend, naar voren dat Tele2 het vaakst de goedkoopste provider is (31%). Laten we bundels met een groot aantal MB's (>2000MB) weg, dan loopt dat zelfs op tot 42%. Kijken we daarentegen naar kleine en gemiddelde bundels, dan ligt het dichter bij elkaar en wisselen de providers stuivertje wat betreft goedkoopste aanbieding.

Opvallend is verder nog dat KPN in geen enkel geval de goedkoopste optie heeft. Het is duidelijk dat zij voor concurrerende tarieven haar dochterproviders Telfort en Simyo gebruikt, beide scoren een stuk beter dan KPN zelf.

Uit het onderzoek blijkt dat bij verschillende bundelcombinaties van minuten en MB's, ook weer verschillende providers het voordeligst zijn. Het loont dus zeker om jouw specifieke wensen met behulp van een sim only vergelijker te checken, dit is verreweg de snelste en betrouwbaarste manier om de beste optie te vinden.

Niet alleen prijs is natuurlijk van belang, vandaar dat Eensim ook de consumentenbond kwaliteits-score van elke provider heeft bekeken. Alle providers scoren een dikke voldoende (>7.2), waarbij de grote providers het niet per se beter doen dan de kleinere providers. Het complete overzicht is hier te vinden.


Uitleg analyse

De data

Op de peildatum zijn alle mogelijke combinaties van minuten, sms, en data van 12 providers gedownload met behulp van Eensim sim only vergelijker. Daarna is steeds per combinatie van minuten, sms, en mb's gekeken welke provider voor die combinatie het goedkoopste abonnement levert. Doordat providers allemaal andere bundelgroottes hebben, is er voor gekozen om naar 396 specifieke combinaties te kijken1.

Hierdoor komt het dus voor dat een provider niet een precies passend abonnement aanbiedt. In dat geval wordt het goedkoopste abonnement van die provider gekozen dat minimaal het vereiste aantal minuten, sms, en mb's heeft.

Om het overzichtelijk te houden is daarbij gekeken naar abonnementen met een contractuur van maximaal één jaar.
Gezien het steeds verder afnemen van het aantal verstuurde SMS-jes is er voor deze analyse alleen gekeken naar abonnementen zonder aparte SMS bundel. Als laatste is alleen gekeken naar databundels met ten minste een snelheid van 7 Mb/s.

Voorbeeld vergelijking

Er wordt gekeken naar de combinatie van 100 minuten en 100 mb. In dit geval blijkt Tele2 de goedkoopste optie aan te bieden (150 min/sms + 100mb voor €8,- per maand). Hoewel ook Hollandsnieuwe geen precies passende bundel aanbiedt, is deze provider toch 2e in de rij met een combinatiebundel van 275 minuten en mb's.

In beide gevallen past het aanbod dus niet precies bij de wensen, maar is het goedkoopste, nog wel passende abonnement gekozen.

Aanvullende figuren

Goedkoopste provider (zonder grote databundels) Bekijk figuur E1

NB In figuur E1 is gekeken naar bundelcombinaties waarbij grote databundels (>2000mb) zijn weggelaten. Hierbij stijgt Tele2 zelfs naar 46% goedkoopste optie. Dit is te verklaren doordat Tele2 op dit moment geen databundels groter dan 4000MB aanbiedt. Bij de opties met een grotere databundel kan Tele2 dus nooit de goedkoopste zijn, waardoor het percentage in figuur 1a lager uitvalt.

Jorma de Ronde | Geplaatst in Sim only

Reacties