Een sim only met onbeperkt internet wordt steeds aanlokkelijker naarmate apps meer data gaan verbruiken en je met 4G ook sneller door je bundel heen bent. Eensim zoekt uit hoe je het voordeligst onbeperkt mobiel internet kunt krijgen.


Bestaat het nog, onbeperkt internet

Een aantal jaar geleden boden de meeste providers nog een variant aan met onbeperkt internet, tegenwoordig is het aanbod helaas een stuk kleiner geworden. Sterker nog, de providers die echt 'onbeperkt internet' aanbieden blijken er toch een limiet op na te houden. Zo barstte de discussie flink los toen Choozze aankondige dat onbeperkt eigenlijk toch 5GB was. Ook de andere sim only provider die met 'onbeperkt internet' schermt heeft een fair use policy. Gebruik je te veel data, dan wordt je internetsnelheid naar beneden bijgesteld.

Hoeveel data is genoeg

Sim only met echt onbeperkt internet blijkt dus helaas niet te bestaan. Maar hoeveel data heb je eigenlijk echt nodig? Dat hangt natuurlijk helemaal van je gebruik af, maar toch valt hier wel iets over te zeggen. Zo kun je er van uitgaan dat als je geen video kijkt en geen muziek luistert via mobiel internet je aan 1 GB (= 1000 MB) al snel genoeg hebt. Als we bijvoorbeeld onze internet verbruik calculator bekijken, dan kun je met 1 GB, per dag 100 emails ontvangen, 20 websites bezoeken, en 20 foto's ontvangen.

Kijk je regelmatig Youtube en luister je naar streaming muziek (zoals bijvoorbeeld Spotify), dan gaat de benodigde bundel snel omhoog. Met 1 GB kun je namelijk elke dag 5 minuten Youtube kijken en 15 minuten muziek luisteren.

Sim only onbeperkt internet vergelijken

Om sim only onbeperkt internet bundels eerlijk met elkaar te vergelijken kijk ik hier naar bundels van minimaal 4 GB. De 'onbeperkt' aanbieders zijn namelijk helemaal niet echt onbeperkt, en stellen ook gewoon een limiet in rondom de 5 GB. Als we dus kijken naar de zo vastgestelde sim only onbeperkt internet prijzen, dan zien we het volgende:

Provider Bundel Prijs
T-Mobile 6GB (4G) €21,- info
Youfone 4GB (3G) €25,- (€5 meer voor 4G) info
Simyo 4GB (3G) €29,- (€5 meer voor 4G) info
Robin Mobile 5GB* (3G) (incl. onbeperkt bellen) €29,95 info
Choozze 5GB* (3G) (incl. onbeperkt bellen) €30,- info
Tele2 4GB (4G) €30,- info
KPN 5GB (4G) €30,- info
Vodafone 7GB (4G) €37,- info

* Deze provider houdt een Fair Use Policy aan, het precieze limiet is daarom niet bekend

Uit bovenstaande lijkt T-Mobile als grote winnaar van de grote data bundels uit de bus te komen. Niet alleen is de bundel groter en goedkoper dan die van de andere providers, de bundel is ook nog eens 4G.

Sim only onbeperkt 4G

Hoewel de theoretische maximum snelheid van 4G van 120 Mbps meestal niet wordt gehaald blijft 4G natuurlijk een stuk sneller dan 3G (20-50 Mbps in de praktijk, tegenover 7 Mbps voor 3G). De snelheid van 4G zal in de toekomst alleen maar toenemen, wat resulteert in video van hogere kwaliteit, betere geluidskwaliteit van muziek, en het sneller laden van websites en apps. Niet gek dus om nu al te kiezen voor 4G!
In de bovenstaande tabel is rekening gehouden met 4G, alle providers die sim only met 4G ondersteunen staan dik gedrukt.

Sim only met onbeperkt internet op de iPhone

De iPhone blijft een van de meest populaire toestellen, en applicaties als FaceTime en iTunes kunnen flink wat data verbruiken. Ben jij een veel verbruiker, dan kun je ook voor je iPhone bij de bovenstaande tabel terecht. Bij de iPhone 5 moet je nog even opletten dat je op dit moment geen gebruik van 4G kunt maken bij KPN, Simyo, en Youfone. T-Mobile en Vodafone ondersteunen wel de juiste frequentie voor 4G op de iPhone 5. De iPhone 6 heeft dit probleem niet en kan op alle netwerken 4G gebruiken.

Giga bundels

Vind je 4GB een lachtertje en maak je veel gebruik van bijvoorbeeld Youtube, Spotify, of Skype via mobiel internet, dan is de onderstaande tabel voor jou. Hierin zijn de providers vergeleken die bundels van meer dan 6GB aanbieden. Ook hier voert T-Mobile de lijst weer aan.

Provider Bundel Prijs
T-Mobile 12GB (4G) €31,50 info
Vodafone 7GB (4G) €37,- info
KPN 10GB (4G) €42,50 info

Andere providers

Als je op zoek bent naar een onbeperkt internet sim only vraag je je misschien af waarom sommige providers, zoals Ben, Hollandsnieuwe, en Telfort, in dit overzicht ontbreken. De reden hiervan is heel simpel: deze providers bieden geen grote data bundels aan, en komen dus niet in aanmerking als je op zoek bent naar 'onbeperkt'. Deze providers kunnen weer voordelig zijn als je bijvoorbeeld niet zoveel internet en niet zoveel belt.

Conclusies

Een onbeperkt internet sim only vinden blijkt helaas een utopie. De providers die reclame maken met 'onbeperkt internet' blijken in de praktijk toch limieten te stellen. Gelukkig is het aanbod van grote data bundels wel uitgebreid.

Uit onze vergelijking komt T-Mobile als duidelijke winnaar naar boven. Toch is het verstandig om altijd de meest actuele prijzen te vergelijken met de sim only vergelijk tool. Prijzen veranderen namelijk bijna dagelijks, en wat vandaag de goedkoopste provider is, kan morgen zomaar de duurste zijn.

Reacties