De Nexus 6

Binnenkort (laatste geruchten: November of December volgens importeur Tech Data Mobile) komt de Nexus 6 ook in Nederland beschikbaar. Tele2 houdt het zelfs op eind oktober (al is niet duidelijk of het om de inschrijving of leverdatum gaat). Bij Tele2 kun je je trouwens ook inschrijven zodat je direct bericht krijgt als de Nexus 6 te koop is.

Andere providers hebben de Nexus 6 nog niet aangekondigd, maar misschien is de beste optie nog wel het toestel direct via de Google Play Store te kopen en dan daarbij een los sim only abonnement te nemen.


De duurdere Nexus

Nexus 6Het is nog onbekend hoeveel de Nexus 6 in combinatie met een abonnement gaat kosten (deze pagina zal geupdate worden zodra daar meer over bekend is). De losse prijs is al wel bekend (nog niet officieel bevestigd): €649,- voor het 64GB model en €569,- voor het 32GB model.

Dit zal toch wel even slikken zijn voor diegenen die zaten te wachten op een goedkoop toestel met topspecificaties. Waar de Nexus 4 en Nexus 5 nog onder de €350,- kostten gaat de prijs nu flink omhoog. Blijkbaar hebben inmiddels genoeg mensen een Android telefoon en heeft Google besloten dat een goedkope telefoon niet meer nodig is voor de verspreiding van haar besturingssysteem. Jammer, maar helaas.

Waarom een Nexus 6 met sim only

Er zijn eigenlijk twee redenen waarom je een sim only abonnement zou willen nemen:

  1. Je hebt al een telefoon en wilt een goedkoper abonnement
  2. Je wilt een nieuwe telefoon, maar ook vrijheid om je provider en toestel te kiezen EN daardoor goedkoper uit zijn

In het geval van de Nexus zitten we dus in categorie 2. Eigenlijk gaat het hier nog meer op dan normaal, omdat de Google Play store normaal gesproken de beste deal levert, en Google zelf geen abonnementen verkoopt. Een goede keuze zou dan dus zijn om het toestel los via de Play Store te kopen en je abonnement zelf te kiezen bij een provider. Bijkomend voordeel is dat je ook niet hoeft te wachten tot de Nexus 6 er is: je kunt nu al een goedkoper abonnement afsluiten, en de bespaarde euro's straks gebruiken om het toestel te kopen.

Vergelijking met iPhone 6 Plus

In ruil voor de relatief hoge prijs van de Nexus krijg je dan wel hele mooie specificaties. Sterker nog: eigenlijk overtreft de Nexus 6 de iPhone 6 op bijna alle technische specificaties: groter scherm, hogere resolutie, betere camera, meer intern geheugen, en snellere processor. De uiteindelijke 'hands-on' review van de Nexus 6 laat natuurlijk nog op zich wachten, maar het lijkt allemaal veelbelovend.

Dan naar de prijs: de iPhone 6 Plus (waar we toch echt mee moeten vergelijken, alleen al op basis van de grootte van het scherm) ligt in de Apple Store voor iets minder dan €900,- (64GB model). In dat licht valt de prijs van de Nexus eigenlijk nog wel mee: €250,- goedkoper, en betere specificaties.

De kosten van sim only + Nexus 6

Als we een los toestel nemen met een los abonnement, dan zijn de kosten gemakkelijk uit te rekenen. Stel we nemen een 1 jarig abonnement als basis, dan worden de maandelijkse kosten €54,- voor het toestel. Daarbij komen dan nog de belkosten, deze hangen natuurlijk helemaal af van de eigen wensen. Als we hier het gemiddelde verbruik nemen, dan komen we uit op een abonnement van Ben voor €13,- per maand (Ben 300 minuten + 500 mb). Totaal: €67,- per maand.

Zetten we dit af tegen een abonnement met daarbij een iPhone 6 Plus, bijvoorbeeld van van Hi (daar is de iPhone 6 Plus als een van de weinige op dit moment verkrijgbaar), dan komen we op €38,50 per maand, plus éénmalig €768,95. Daarmee komt het maandbedrag in totaal op €102,-.
Let je op de kosten dan mag de keuze duidelijk zijn!

Wil je de iPhone 6 Plus helemaal gratis, dan kom je er niet met een 1-jarig abonnement. Hoewel een 1-jarig abonnement eigenlijk altijd de betere keuze is, kijken we toch even naar een 2-jarig abonnement. Kijken we weer bij Hi, dan kom je zelfs met een 'maximaal abonnement' (8 Gb internet en 500 min bellen) niet aan een gratis toestel. Daarvoor moet nog €308,25 eenmalig bijbetaalt worden.

1-jarig vs 2-jarig abonnement

Nu we het er toch over hebben, wat zijn de uiteindelijke totale kosten van een Hi 1-jarig tegenover een Hi 2-jarig abonnement inclusief iPhone 6 Plus eigenlijk?
Even rekenen met een abonnement met 500 mb en 300 belminuten en we komen op in totaal €1692,95 voor een 1-jarig abonnement, dat je 2 jaar laat lopen.

Maar veel slimmer is dan natuurlijk om na het 1e jaar een sim only te nemen. Doen we dat ook bij Hi, dan komen we uit op in totaal €1526,95. Daar moet wel even bijgezegd worden dat de kleinste internetbundel bij sim only 750mb is.
Nemen we een 2-jarig abonnement, dan zijn we in totaal €1460,95 kwijt. In dit geval ben je dus voordeliger uit met een 2-jarig abonnement.

Maar.. er is nog een 3e optie: na het eerste jaar Hi, stap je over op een andere, goedkopere provider. Stel we nemen een Ben, Tele2, of Simyo abonnement na 1 jaar (zie onze vergelijker voor de kostenvergelijking), dan komen we op een totaal van €1396,90. Sterker nog, kopen we de iPhone 6 Plus los en nemen dan een goedkoop abonnement, dan zijn we zelfs 'maar' €1219,90 kwijt. Uit dit voorbeeld blijkt dus weer dat ook bij duurdere toestellen het voordeliger kan zijn om voor sim only te gaan.

Conclusies

De Nexus 6 is duurder dan de voorgaande Nexus modellen, maar stelt daar wel betere specificaties dan bijvoorbeeld de iPhone 6 Plus tegenover. De Nexus 6 is nog niet beschikbaar in combinatie met een abonnement (bij Tele2 kun je je wel voorinschrijven), maar ook uit het voorbeeld van de iPhone 6 Plus blijkt al dat je zeer waarschijnlijk toch al goedkoper uit bent door het toestel los te kopen en een apart sim only abonnement af te sluiten.
Bovendien ben je dan veel meer flexibel in je keuze voor provider en wanneer je een nieuwe telefoon koopt.

Reacties