Het leuke aan een smartphone is dat je er allerlei apps op kunt zetten. Een app voor het weer, een chatapp, een app met recepten of een app waarmee je vreemde talen kunt leren. Apps zijn er in alle soorten en maten. Maten? Jaha! De ene app verbruikt meer data dan de andere app. In deze blog zoemen we in op de apps Instagram, Periscope, Buienradar en Periscope. Wat zijn het voor apps en hoeveel data verbruiken ze nou eigenlijk?


Instagram

Instagram is een app waarop gebruikers foto’s met elkaar delen. Je bewerkt de foto’s via de app door te kiezen uit verschillende filters en door de kleur- en lichtinstellingen aan te passen. Instagram toont daarom steeds jouw foto’s, maar ook die van de andere gebruikers die je volgt. Dat downloaden van foto’s kost data.

Hoeveel data dat is, ligt aan het aantal mensen dat je volgt. Gemiddeld genomen heb je ongeveer 320 MB per maand nodig om Instagram drie keer per dag te checken.

Periscope

Periscope is een andere app waarbij je door de ogen van een ander de wereld kunt bekijken. Gebruikers plaatsen korte video’s van evenementen, activiteiten of locaties. De app (officieel van Twitter) is redelijk nieuw en wordt steeds populairder. Het is daarnaast een app die relatief veel MB’s verbruikt. Een uur filmen met Periscope kost zo’n 250 MB. Zodoende verbruik je ongeveer 4,2 MB per minuut met streamen of filmen.

Buienradar

En hoe zit dat dan met Buienradar? De app die het weer nauwkeurig volgt. Sterker nog, waarbij je iedere wolk letterlijk per minuut kunt volgen. De internetwebsite blijkt een stuk meer data te verbruiken dan de mobiele versie. Terwijl Buienradar.nl 425 KB verbruikt, verbruikt de mobiele versie van de website 60 KB.

Snapchat

Snapchat is een app waarop mensen foto’s en filmpjes naar elkaar sturen die na het bekijken gelijk verdwijnen. Het ligt eraan hoeveel mensen je volgt. Hoe meer mensen je volgt hoe meer data je verbruikt. In elk geval kost Snapchat ongeveer 0,3 tot 0,5 MB per foto en kost een filmpje van 10 seconde ongeveer 0,4 MB. Wie regelmatig Snapchat bekijkt verbruikt zodoende heel wat MB’s.

Tips

Zorg dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van WiFi, dat scheelt qua kosten. Wie minder data wil verbruiken kan af en toe zijn 3G/4G gewoon uitzetten. Zet ook je push-notificaties uit en het automatisch updaten van je apps. Dat kan namelijk ook gewoon op het moment dat jij dat wilt (met WiFi).

Verder kun je een datateller-app downloaden zodat je steeds kunt controleren hoeveel data je verbruikt. Dan kun je maandelijks in de gaten houden hoeveel MB’s jij gebruikt en hoe groot jouw databundel moet zijn. Zo hoef je in elk geval niet meer boven die databundel uit te komen en dat scheelt in de kosten.

Reacties