Mobiel internet met iPad abonnement

De verwachting is dat er binnen 2 jaar meer tablets dan computers (desktops) (bron: IDC rapport). Een groot voordeel van een tablet is natuurlijk dat je deze overal naartoe kunt nemen. Maar als er dan geen WiFi in de buurt is kun je niet zomaar online. Een oplossing om toch met je iPad op internet te kunnen is een (sim only) abonnement te kopen, speciaal voor de iPad. Op dit moment bieden vier providers zo'n speciaal tablet abonnement aan, in dit artikel worden deze opties -en alternatieven!- bekeken en vergeleken.


Direct iPad abonnementen vergelijken

sim only data abonnementen abonnementen speciaal voor iPad/tablet

Altijd online met je iPad

Het is belangrijk om te vermelden dat niet alle iPads standaard gebruik kunnen maken van mobiel internet. Alleen een iPad met een zogenaamde '3G' of 'Cellular' optie kan gebruiken maken van een simkaart waarmee je overal mobiel kunt internetten. Op deze pagina van Apple zie je welke iPads deze optie ondersteunen, in de handleiding van je eigen iPad kun je deze informatie ook terugvinden. Heb je inderdaad een iPad (of andere tablet) met een 3G of Cellular optie dan moet je nog even opletten wat voor simkaart-formaat je nodig hebt (microsim of nanosim). Alle providers bieden beide formaten aan, het is dus alleen een kwestie van even opletten bij het bestellen.
Nu duidelijk is of je iPad geschikt is kunnen we de opties gaan vergelijken.

iPad sim only

Een sim only abonnement is een abonnement waarbij je alleen een simkaart met abonnement bestelt. Vroeger werd er bij bijna elk abonnement een nieuwe telefoon aangeboden, tegenwoordig is het los kopen van een toestel met daarbij een sim only abonnement een populaire optie geworden. Aangenomen dat je al een iPad hebt hebben we hier dus ook zo'n sim only abonnement nodig. Op moment van schrijven zijn er vier providers die een tablet sim only aanbieden: KPN, T-Mobile, Vodafone, en Tele2. Let op: dit zijn alleen de abonnementen die specifiek voor een iPad/tablet bedoeld zijn, kijk zeker ook even hier beneden onder het kopje 'Een ‘normale’ sim only voor je iPad'!

iPad abonnement prijzen

In de onderstaande tabel zijn de prijzen van mobiel internet abonnement bedoeld voor iPad/tablet in een overzicht geplaatst. Tele2 biedt ook dag, week, maand, en kwartaalpassen. Deze zijn echter zo onvoordelig dat ik die niet in het overzicht heb meegenomen (b.v. €22,99 voor 300 mb), mocht je hier toch in geïnteresseerd zijn kun je hier kijken.

Provider Bundelgrootte Prijs per maand Snelheid Opmerkingen
KPN 500 MB €20,- 14.4 Mb/s Per maand opzegbaar info
KPN 2500 MB €35,- 25 Mb/s (4G) Per maand opzegbaar info
KPN 5000 MB €45,- 50 Mb/s (4G) Per maand opzegbaar info
Tele2 3000 MB €30,50 4G Incl. USB modem, eenmalig: €106,76 info
T-Mobile 250 MB €10,- 14.4 Mb/s Bij 2-jarig abonnement: €9,-/maand info
T-Mobile 1000 MB €20,- 14.4 Mb/s Bij 2-jarig abonnement: €13,-/maand info
T-Mobile 2500 MB €30,- 14.4 Mb/s Bij 2-jarig abonnement: €21,-/maand info
T-Mobile 10000 MB €47,50 14.4 Mb/s Bij 2-jarig abonnement: €35,-/maand info
Vodafone 50 MB €2,50 7.2 Mb/s Prijs is per dag dat je online bent info
Vodafone 200 MB €9,17 3.6 Mb/s Prijs is incl. korting 1e 2 maanden info
Vodafone 1000 MB €16,50 7.2 Mb/s Prijs is incl. korting 1e 2 maanden info
Vodafone 2500 MB €25,67 14.4 Mb/s Prijs is incl. korting 1e 2 maanden info

Wat opvalt is dat vooral de prijzen voor de kleinere bundels behoorlijk hoog liggen. Als we deze vergelijken met de prijzen van internet bundels bij 'gewone' telefoon sim only's, dan liggen de tablet sim only prijzen duidelijk hoger. De grotere bundels (> 2 GB) zouden wel voordelig kunnen zijn. Sowieso hoef je bij deze bundels natuurlijk niet te betalen voor een bel- of sms bundel. Toch kan het de moeite waard zijn om eens te kijken naar de mogelijkheid van een normale sim only voor je tablet.

Een 'normale' sim only voor je iPad

Wat verder zoeken en vragen leert dat een 'normale' sim only (bedoeld voor een telefoon abonnement) ook gewoon werkt in een tablet. Hierdoor wordt het natuurlijk interessant om eens te kijken wat voor prijzen we dan tegenkomen. Een paar voorbeelden: een bundel met 500 MB is krijgen vanaf €10,- per maand. De tablet sim only abonnement bieden voor dit bedrag rond de 200 MB aan. Als je maar weinig data nodig hebt op je iPad (bijvoorbeeld alleen emailen en een beetje websites bezoeken, schat je verbruik in met de data calculator) ben je dus goedkoper uit met een normale sim only. Een bundel van 1000 MB komt tussen de €10,- en €15,- uit. Ook weer duidelijk voordeliger dan de iPad abonnementen. Een bundel van rond de 2000 MB kost tussen de €15,- en €20,- per maand, terwijl 3000 MB (=3 GB) boven de €30,- uitkomt. In deze laatste twee gevallen is het verschil klein.

Conclusies

Als je mobiel wilt internetten met een iPad kun je kiezen voor een iPad abonnement of voor een 'gewoon' sim only abonnement. De conclusie van onze vergelijking van beide opties is dat als je weinig data nodig hebt je beter uit bent met een 'gewone sim only' (vergelijk hier simpel de tarieven), terwijl je bij een grotere data behoefte (meer dan 2-3 GB) een iPad abonnement voordeliger kan zijn (zie tabel overzicht hierboven).

Als je echt veel data nodig hebt, dan zijn KPN of T-Mobile goede opties (respectievelijk €45,- voor 5000 MB en €47,50 voor 10000 MB), maar voor dat bedrag zou je ook kunnen overwegen om voor een onbeperkt internet abonnement van Robin Mobile te kiezen (€39,95; inclusief onbeperkt bellen en SMS).

Uit ons overzicht blijkt dat het meer dan loont om goed te vergelijken tussen de providers en -misschien nog belangrijker- goed te kijken naar hoeveel data je nu echt nodig hebt zodat je een passend abonnement kunt vinden. De bovenstaande tabel en onze sim only vergelijker kunnen je hiermee een stuk op weg helpen.

Reacties