Het is zo makkelijk. Overal waar je komt kun je gebruik maken van WiFi. Winkels, restaurants, flexplekken, campings of wachtruimtes. Gratis internet! Yes! Hoe veilig is dat nu eigenlijk? Je hebt vast weleens opgevangen dat het niet zo veilig is, maar ach, maakt dat zoveel uit? We merken dat mensen vaak gedachteloos inloggen op gratis WiFi-netwerken of dat mensen niet goed weten wat de gevolgen kunnen zijn van het gebruik van openbare Wifi-netwerken. In deze blog leggen we uit hoe veilig openbare WiFi-netwerken nu eigenlijk zijn.


Openbare WiFi-netwerk

Op de vraag of openbare WiFi-netwerken wel veilig zijn, kunnen we kort antwoord geven: Nee, die zijn niet veilig. Wie inlogt op een publiek netwerk, geeft tegelijkertijd toegang tot zijn of haar telefoon. Cybercriminelen kunnen dan onbezorgd op je telefoon rondneuzen en belangrijke informatie of foto’s kapen. En dan hebben we het niet alleen over inloggegevens voor Facebook, Twitter en LinkedIn. Ook je e-mail-, DigiD- of internetbankiergegevens liggen voor het oprapen. De gevolgen daarvan kunnen flink vervelend zijn.

VPN

Wat doe je tegen die cybercriminelen? Het antwoord is reuze simpel: maak geen gebruik van openbare WiFi-netwerken. Gebruik alleen WiFi als de toegang versleuteld is en je de inloggegevens krijgt. Al heeft dat weer geen zin als alle andere mensen ook eenvoudig aan die inloggegevens komen. Kun je de verleiding niet weerstaan en log je toch graag in op al die gratis WiFi-spots? Download dan een VPN-systeem (virtual private network). VPN zorgt ervoor dat je als gebruiker een versleutelde tunnel opbouwt binnen het WiFi-netwerk. Je online activiteiten worden dan beveiligd naar de WiFi-server gestuurd. Die VPN-systemen zijn meestal niet gratis, maar wel een veilige optie.

3G/4G

Eigenlijk kun je de optie WiFi buitenshuis het beste uitzetten op je telefoon. Je databundel met 3G- of 4G is namelijk wél veilig. De internetverbinding verloopt dan via het netwerk van je telefoonprovider. Voor die verbinding zijn strenge veiligheidsstandaarden ontwikkeld die door alle providers worden toegepast. Daar komt een cybercrimineel niet zomaar doorheen.

Extra tip

Zorg er daarnaast voor dat je internetactiviteiten, zoals mobiel bankieren of het invullen van gevoelige informatie, nooit op een openbaar WiFi-netwerk doet. Gebruik alleen (goed) beveiligde WiFi-netwerken (als je het goed hebt geregeld, is je thuisverbinding wel veilig) en 3G of 4G.

Reacties