Onbeperkt: verschillen bellen, SMS, en internet

Verschillende providers bieden onbeperkt bundels aan. Meest populair is de 'onbeperkt SMS' bundel, dit zal vast ook te maken hebben met de enorme afname aan SMS-behoefte door online diensten als Whatsapp. Onbeperkt SMS betekent ook echt onbeperkt, in principe zou je een miljoen SMS per maand moeten kunnen versturen, zolang het maar gaat om persoonlijk en legitiem gebruik (een snelle rekensom leert trouwens dat als we uitgaan van de snelste SMS-er op dit moment (een SMS neemt dan 17 seconden in beslag) en gegeven dat er 60 x 60 x 24 x 30 = ~2.6 miljoen seconden in een maand zitten, je dan -mocht het je lukken non-stop te SMS-en- ongeveer 150.000 SMS-jes per maand zou kunnen versturen). Ook voor bellen zijn er onbeperkt bundels. In de meeste gevallen geldt er wel een Fair Use Policy, maar bij normaal gebruik zou je daarmee niet in de problemen moeten komen. Anders is het helaas bij onbeperkt internet bundels.


Misleidende reclame over 'onbeperkt internet'

Ongeveer een jaar geleden bepaalde de Reclame Code Commissie dat T-Mobile onterecht adverteerde met de aanbieding 'onbeperkt internet'. Immers, na een bepaald aantal MB's werd de snelheid afgeknepen naar een veel lagere snelheid (64 kbps), waarmee een flink aantal internet diensten onbruikbaar worden (zie ook een eerder Eensim artikel over lage internetsnelheden). In dit geval was 'onbeperkt' dus eigenlijk helemaal niet onbeperkt. Er werd namelijk wel degelijk gekeken naar verbruik en boven een bepaalde limiet werd de snelheid afgeknepen. T-Mobile argumenteerde dat dit duidelijk in de voorwaarden vermeld stond, maar in koeienletters zeggen 'onbeperkt' en in kleine lettertjes daar een voorwaarde op stellen kan natuurlijk als misleidend gezien worden.

Eind 2013: nog steeds misleiding?

Anno 2013 is wat Eensim betreft nog steeds niet altijd even duidelijk wat 'onbeperkt internet bundel' nu precies inhoudt. Eensim dook daarom de voorwaarden en kleine lettertjes van de providers in en kwam voor een paar onaangename verrassingen te staan. Op moment van schrijven zijn er twee providers die onbeperkt internet aanbieden: Robin Mobile en Youfone.

Robin Mobile onbeperkt internet

Robin Mobile biedt onbeperkt internet tegen verschillende snelheden en stelt in de voorwaarden geen vaste limit. Wel wordt genoemd dat bepaald gebruik van de internet verbinding niet zijn toegestaan.

Artikel 6.4

Verder zijn bepaalde vormen van gebruik, mede gezien de aard van het Mobiele Netwerk en de Aansluiting, niet geschikt voor het gebruik over de Aansluiting, omdat zij congestie op het Mobiele Netwerk tot gevolg hebben en/of de integriteit en veiligheid op het Mobiele Netwerk en het Randapparaat aantasten. Dergelijke vormen van gebruik zijn onder andere zwaar, langdurig en/of intensief gebruik van de verbinding bijvoorbeeld door, maar niet beperkt tot, films te downloaden of zware bestanden binnen te halen of het gebruik van de Aansluiting voor mail-, web- game-, chat-, file-, torrent- of andere serverdiensten. De Contractant erkent dat de Aansluiting hier niet voor is bedoeld en Robin Mobile behoudt zich het recht voor om nadere stappen te ondernemen jegens Contractant en/of Eindgebruiker wanneer zij het vermoeden heeft dat de Aansluiting op dergelijke wijze gebruikt wordt.

Hierin staat dat de verbinding niet gebruikt mag worden om een server (fileserver, gameserver, etc) te hosten of het langdurig downloaden van grote bestanden. Dit is een belangrijke voorwaarde, maar bij normaal gebruik van de mobiele telefoon (dus niet getethered, wat overigens wel gewoon is toegestaan) loop je hier denk ik niet snel tegenaan.

Youfone onbeperkt internet

Youfone biedt op de bestelpagina een onbeperkt internet bundel aan. Na wat doorklikken op de site stuiten we op de volgende tekst

Youfone biedt ook een onbeperkt internetbundel aan met een snelheid van 3,6 MB/384 KB/s. Wanneer er 2000 MB verbruikt is wordt er een snelheid van 64 KBs gehanteerd.

Dit lijkt toch wel sterk op de eerdere advertentiepraktijken van T-Mobile (die dus door de Reclame Code Commissie als misleidend bestempeld werden). In de algemene voorwaarden van Youfone vinden we nog de volgende passage over de Fair Use Policy (artikel E.1.d)

De Fair Use Policy wordt gebaseerd op het gemiddelde verbruik van alle gebruikers binnen een bepaalde bundel vermeerderd met 50%.
Voor eenieder die hierboven komt wordt de snelheid vertraagd naar minimaal 32kbps. Bij excessief verbruik kan tijdelijke opschorting van
de dienst worden toegepast.

Hieruit zou je kunnen opmaken dat de limiet van 2000 MB toch niet vaststaat. Ik heb hierover opheldering gevraag bij Youfone, zodra we een reactie ontvangen zal ik deze hier toevoegen.

Conclusies

In de meeste gevallen kun je ervan uitgaan dat 'onbeperkt' ook echt onbeperkt inhoudt. Dat wil zeggen: je kunt zonder limiet gebruik maken van belminuten, danwel SMS, danwel internet. Wel dien je hierbij altijd in het achterhoofd te houden dat het gaat om 'normaal gebruik'. Je kunt dus niet verwachten dat een provider toestaat dat je je telefoonverbinding dag en nacht open laat staan als babyfoon. Of dat je je telefoon kunt tetheren met je computer om een website te hosten.
Een uitzondering hierop vonden we bij Youfone, waarbij 'onbeperkt internet' na wat uitzoekwerk eigenlijk 2000 MB betekent (met daaropvolgende verlaging van de internetsnelheid naar 64kbps). Dit lijkt ons een kwalijke zaak, hopelijk gaat Youfone snel duidelijker vermelden wat 'onbeperkt' precies inhoudt.
Als laatste is het nog interessant om te melden dat een aantal providers (KPN, Vodafone, T-Mobile) je niet automatisch buiten de internetbundel laten betalen, maar je kostenloos laten internetten met de (wel zeer lage) internetsnelheid van 64kbps.

Reacties