Mobiel abonnement met kado

Omdat niet iedereen een nieuwe telefoon nodig heeft als hij een nieuw abonnement afsluit is het sinds een paar jaar mogelijk om -in plaats van een nieuwe telefoon- een kado te krijgen bij je abonnement. Zo'n kado kan van alles zijn, maar een wat Eensim betreft interessante categorie van kado's zijn de spelcomputers. Wij bekeken of het voordelig is om voor een gratis Playstation 4 of Wii U te kiezen bij je abonnement.


Hoe het werkt

Wanneer een winkel een abonnement van een provider verkoopt (kan een webwinkel of een 'echte' winkel zijn), dan krijgt deze winkel daarvoor een provisie. Het idee daarbij is natuurlijk dat een provider winst maakt op een nieuwe klant, en daar mag voor betaald worden. Vaak werd (een deel) van deze commissie gebruikt om een nieuwe telefoon van te betalen. Maar voor hetzelfde geld kan dit natuurlijk ergens anders voor gebruikt worden, bijvoorbeeld een spelcomputer. Via de commissie van de provider wordt de spelcomputer dus gratis aan een klant aangeboden.

Hoe kan dat, een gratis spelcomputer?

Het lijkt te mooi om waar te zijn, zomaar een gratis Xbox bij je abonnement. Natuurlijk is het niet echt helemaal gratis, je betaalt immers abonnementskosten aan je provider. Het is dus zaak om goed uit te zoeken hoeveel je betaalt aan je provider, hoeveel je zou betalen als je geen kado bij je abonnement zou krijgen, en hoeveel het kado nieuw zou kosten. Een mooie taak voor Eensim, wij hebben eens even goed uitgezocht of het nu voordeliger is om voor een kado te kiezen of voor sim only te gaan en zélf die Playstation te kopen.

Een gratis Playstation 4

We beginnen met de Playstation 4. Op het moment is deze moeilijk leverbaar. Je zult dus ook nog even goed moeten checken wat de levertijd is voordat je tot bestellen overgaat. Om te beginnen een overzicht bij welke abonnementen je de Playstation 4 gratis krijgt. Op moment van schrijven zijn er maar een paar webshops die de Playstation 4 aanbieden, wij zullen in de gaten houden of hier meer bij gaan komen. Er is hier uitgegaan van het goedkoopste abonnement waarbij de Playstation helemaal gratis is.

Playstation 4 bij abonnement

Abonnement Kosten per maand Opmerkingen Webwinkel
Tele 2 / 600 min / 24 mnd €50,- Incl. Nokia 100 GSM Shop
Vodafone / onbeperkt min&sms + 2000 MB / 24 mnd €44,- Incl. 4G Algebeld.nl
Sizz / 400 min + 1250 MB / 24 mnd €41,25 - GSM.nl

Flink hoge abonnementskosten en 2-jarige abonnementen. Zoals gezegd is de Playstation 4 moeilijk verkrijgbaar, maar als je deze apart koopt kom je uit op €399,99. Nu kunnen we gaan rekenen. Wat als we nu de Playstation los kopen en daarnaast een sim only (dus los) abonnement nemen. Onderstaande tabel geeft de totaalkosten in zo'n scenario.

Abonnement Kosten per maand Totaal over 2 jaar Totaal los + sim only over 2 jaar
Tele 2 / 600 min / 24 mnd €50,- €1200,- €399,99 + €360 = €759,99
Vodafone / onbeperkt min&sms + 2000 MB / 24 mnd €44,- €1056,- €399,99 + €792,- = €1191,99
Sizz / 400 min + 1250 MB / 24 mnd €41,25 €990,- €399,99 + €798,- = €1197,99

Conclusie Playstation 4

Uit bovenstaande tabel blijkt dat goed berekenen wat je nu precies betaalt loont. Bij Tele2 ben je stukken voordeliger uit door zelf je Playstation te kopen. Bij Sizz is het voordeliger om een abonnement aan te gaan, maar het totaal bedrag ligt daar wel flink boven wat je bij de twee andere providers betaalt. Vodafone heeft op hte moment een strakke aanbieding lopen waarbij het voordeliger is om een combinatie PS4 met abonnement te nemen. Als je puur naar de kosten kijkt ben je het goedkoopst uit met een sim only abonnement (met behulp van de Eensim vergelijk tool) en zelf uitzoeken waar je de Playstation goedkoop en snel kunt krijgen.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat je bij de sim only optie wel in één keer de hele Playstation moet betalen. Heb je geen €399,99 liggen dan kan een abonnement met console toch een slimme keus zijn. Je betaalt dan de kosten verspreid over 2 jaar en je kunt wel meteen gamen. Het hangt dus ook af van je financiële situatie op dit moment!

Wii U bij abonnement

De Wii U is wat goedkoper, waardoor je al bij goedkopere abonnementen een gratis Wii kunt krijgen. Net zoals bij de Playstation vind je de shops waarbij je een gratis Wii krijgt hieronder opgesomd in een tabel.

Wii U bij abonnement

Abonnement Kosten per maand Opmerkingen Webwinkel
Vodafone / 100 min + 200 MB / 24 mnd €28,- Wii U Basic Pack + Wii Party U + Nintendo Land Algebeld.nl
Sizz / 150 min + 250 MB / 24 mnd €26,25 Wii U Basic Pack + Wii Party U + Nintendo Land GSM.nl
Tele2 / 300 min + 1500 MB / 24 mnd €38,- Nintendo Wii U Premium Pack 32GB + Mario + Luigi + Samsung S7275 Galaxy Ace 3 zwart Castle Telecom

Ook hier gaan we de prijzen vergelijken met het los kopen van de Wii U en daarbij een sim only abonnement nemen.

Abonnement Kosten per maand Totaal over 2 jaar Totaal los + sim only over 2 jaar
Vodafone / 100 min + 200 MB / 24 mnd €28,- €672,- €279,- + €552,- = €831,-
Sizz / 150 min + 250 MB / 24 mnd €26,25 €630,- €279,- + €483,- = €762,-
Tele2 / 300 min + 1500 MB / 24 mnd €38,- €912,- €288,99 + €480,- = €768,99

Conclusie Wii U

Ook hier weer geen éénduidig advies: de ene keer is het voordeliger om een losse sim only te kiezen (natuurlijk met gebruik van onze vergelijker) en de Wii los te kopen, de andere keer ben je goedkoper uit met een abonnement in combinatie met de Wii. Hier blijkt wel dat scherpte aanbiedingen voor mooi voordeel kunnen zorgen: de opties van Vodafone en Sizz geven je de Wii U goedkoper dan met de losse opties. Het hangt uiteraard ook af wat voor abonnement je nodig hebt. Stel je belt maar 100 minuten per maand, dan kun je het beste de Wii U los kopen en daarbij een hele goedkope sim only nemen (€3,- per maand), waardoor je op een totaalbedrag van €279 + €72 = €351,- uitkomt. In het algemeen kunnen we zeggen dat de losse optie meer keuzevrijheid geeft en vaak ook goedkoper is.
Natuurlijk blijft het zo dat als je voor de abonnement "inclusief" optie kiest je niet in één keer een groot bedrag (minimaal €279,-) hoeft neer te leggen, je spreidt als het ware je kosten uit over 2 jaar. Dat je daarbij uiteindelijk wat meer betaalt mag daarbij voor lief worden genomen.

Algemene conclusie

De abonnement + kado optie is vaak een lokkertje, uiteindelijk krijg je helemaal niks echt 'gratis'. Via de hogere abonnementskosten betaal je in de meeste gevallen minstens het aankoopbedrag van het kado terug. Soms zit er een echt sterke aanbieding tussen waar je voordeel mee kunt pakken, maar de belangrijkste reden om voor een abonnement + kado te gaan is toch wel dat je daarmee niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen.
Heb je wel genoeg geld in de spaarpot zitten, dan ben je meestal goedkoper uit met een sim only + losse aankoop van Wii of Playstation. Bovendien kun je dan helemaal zelf kiezen waar je je console koopt en waar je je abonnement afsluit.

Reacties