De sim only top 10, top 5, of top 3

Op veel mobiele telefonie shops en vergelijkingssites vind je een blokje met de 'sim only top 10' (of top 5 of top 3). Het idee daarachter is dat bezoekers keuzestress willen voorkomen en geneigd zijn om te kiezen voor producten die ook door veel anderen gekozen worden. Op zich een logische gedachte natuurlijk. Maar is zo'n top 10 wel echt nuttig bij een product dat zo afhankelijk is van specifieke wensen als een telefonie abonnement?


Hoe wordt de top 10 samengesteld

Laten we eerst nog eens kijken hoe zo'n sim only top 10 eigenlijk wordt samengesteld. Een rondje langs de wat grotere telefonie websites leert dat hier in ieder geval geen vaste regel voor is: bijna elke website heeft een eigen manier om tot een top 10 te komen en -misschien nog wel interessanter- elke website heeft andere providers in de ranking. Een kleine inventarisatie.

Website Manier om top 3, 5 of 10 te maken Top provider
Bellen.com Laagste minuuttarief binnen de bundel Youfone (onbeperkt bellen)
Typhone.nl Best verkocht (in eigen shop) Tele2 (100 min)
GSMwijzer.nl Best verkocht (in eigen shop) Simyo (300 min + 500mb)
Phonehouse.nl Onbekend Ben (120 min)
Vergelijksimonly.nl Onbekend Simyo (100 min)
Belgoedkoper.nl Goedkoopste Ben (60 min)

Wat heb ik aan zo'n top 10

Zoals gezegd: zoveel websites, zoveel manieren om een top 10 te maken. Van geen enkele manier zie ik direct het nut voor de bezoeker. Zo rangschikt Bellen.com op het laagste tarief binnen de bundel. Los van het feit dat ik me afvraag hoe ze op €0,003 per minuut uitkomen bij een onbeperkt bellen bundel (€xx,xx / oneindig = ??) denk ik niet dat dit is waar een consument in is geïnteresseerd. Logischerwijs bieden de grootste bundels de laagste minuuttarieven, maar misschien heb ik maar 300 minuten per maand nodig. Alleen als je heel veel belt kan dit overzicht handig zijn.
Typhone.nl en GSMwijzer.nl rangschikken op 'best verkocht', tenminste een criterium waar meer mensen wat aan zullen hebben. Toch zegt ook deze lijst niet zoveel. Het is namelijk niet zo dat een meerderheid voor een bepaald abonnement kiest (zoals dat misschien wel het geval is bij bijvoorbeeld een stofzuiger, waar de meeste mensen voor de beste prijs-kwaliteit verhoudingen zullen kiezen.. al geldt daar natuurlijk ook dat iemand met een klein huis een kleinere stofzuiger, etc, etc). In ieder geval zullen de eigen wensen niet meestal niet overeenkomen met het meest gekozen abonnement.
Als laatste is er nog de rangschikking waarbij het goedkoopste abonnement bovenaan komt. Dit lijkt me net zo onzinnig als sorteren op laagste bundeltarief: het goedkoopste abonnement zal een abonnement zijn met een minimaal aantal minuten in de bundel. Hier kan ik me in ieder geval nog wel voorstellen dat een bezoeker denkt 'ah, vanaf zo'n laag bedrag kan ik al een sim only abonnement nemen!'. In de praktijk weinig hulpvol verder.

Een alternatief voor de top 10 lijst

Of top 10 lijstjes helpen om abonnementen te verkopen durf ik eerlijk gezegd niet te zeggen, maar persoonlijk denk ik niet dat een bezoeker er nu veel mee geholpen is. Ik zou ervoor pleiten om het gewoon heel simpel te maken om tarieven te vergelijken, op basis van de eigen wensen. Immers: de eigen wensen bepalen welk abonnement bij je past, niet welk abonnement de laagste minuutprijs heeft (maar dan alleen bij een bundel van 1000 minuten). Enkele websites hebben ook een vergelijkingstool, maar helaas blinken deze niet altijd uit in gebruiksgemak. Eensim heeft geprobeerd de sim only vergelijking zo makkelijk mogelijk te maken, maar commentaren en suggesties zijn altijd welkom.

De provider top 5 lijst

Om toch te eindigen met een -in mijn ogen dan- betere top 5 lijst presenteer ik hier de subjectieve, op ervaring gebaseerde top 10 lijst. Hierin zijn de kwaliteit, de ervaring met de klantenservice, en de prijzen van elk abonnement, relatief ten opzicht van vergelijkbare abonnementen van andere providers, meegenomen. Van mening verschillen mag natuurlijk, ik kijk uit naar commentaren onderaan dit artikel.

Top 5 providers

Positie Provider Reden
1 Simyo Lage prijzen, goede klantenservice, gratis maandelijks aanpasbaar bekijk
2 Tele2 Lage prijzen, geen aansluitkosten bekijk
3 Hollands nieuwe Alles-in-een bundel, lage buiten de bundel prijzen (zelfde als binnen bundel) bekijk
4 T-Mobile Lage prijzen bij grotere bundels, 4G bekijk
5 Robin Mobile Onbeperkt alles voor een vast, laag bedrag bekijk

Jorma de Ronde | Geplaatst in Sim only

Reacties