Vandaag wordt de Eensim barometer geïntroduceerd. Met de barometer kan direct het prijsniveau van elke sim only provider worden afgelezen: welke provider is goedkoop, en welke juist duur. Vier verschillende categorieën worden bekeken: gemiddeld verbruik, kleine abonnementen, 4G-veel-data abonnementen, en overall (alle abonnementen).


De barometer

Eerst een hele korte introductie van de Eensim barometer. Met de barometer wordt met een kleur aangegeven hoe voordelig -of juist duur- een provider is. In het plaatje hiernaast zie je welke barometer waarden waar voor staan.

De resultaten

Overall (alle abonnementen)

Barometer overallAls eerste kijken we naar welke provider over alle mogelijke abonnementen het voordeligst is. In het overzicht zien we de gemiddelde prijs van een abonnement bij de verschillende providers. Tele2 en Youfone delen in deze categorie de titel 'voordeligste provider'. KPN en Robin Mobile zijn juist het duurst.

N.B. Robin Mobile biedt geen bundels aan, maar alleen een 'onbeperkt alles' abonnement. In veel gevallen is dat natuurlijk duurder dan een abonnement met kleine bundels, waardoor Robin Mobile relatief duur uit deze vergelijking komt.


Gemiddelde abonnementen (200-400 min, tot 50 SMS, 500-1000 mb)

Barometer gemiddeld abonnementBij de categorie 'gemiddeld abonnement' is er uitgegaan van het gemiddelde verbruik van een Nederlands mobiel abonnement. Dit komt neer op een abonnementen met tussen de 200 en 400 belminuten, 50 of minder SMS, en 500 tot 1000 mb aan data.

Het blijft een beetje stuivertje wisselen, in deze categorie zijn Simyo en Tele2 net iets goedkoper dan Youfone en daarmee de voordeligste. De duurste provider blijft wel hetzelfde: KPN is meer dan 1.5x zo duur als de goedkoopste providers.


Kleine abonnementen (tot 200 min, tot 50 SMS, tot 250 mb)

Barometer kleine abonnementenIn deze categorie worden alleen kleine abonnementen meegenomen. Het gaat daarbij om abonnementen met 200 of minder belminuten, 0-50 SMS, en 250 of minder mb aan data in de bundel.

Hier wordt duidelijk dat je voor kleine abonnementen zeker niet bij KPN of Hi moet zijn: deze zijn meer dan 2x zo duur als Youfone, de voordeligste provider in deze categorie.


4G-veel-data abonnementen (tot 400 min, tot 50 SMS, 500-2000 mb, 4G)

Barometer 4G abonnementenIn de 4G categorie worden alleen abonnementen met 4G meegenomen. Verder gaan we bij deze abonnementen uit van maximaal 400 belminuten en tussen de 500 en 2000 mb aan data (met minder mb heeft een 4G abonnement zeer waarschijnlijk minder nut). Nog niet alle providers bieden 4G aan, waardoor de lijst hier wat korter is.

Eindelijk zien we dan een andere provider in de top: voor 4G ben je bij T-Mobile het goedkoopst uit. KPN is nog steeds relatief duur, maar niet meer de duurste. Die twijfelachtige eer is weggelegd voor Ben.

Conclusies

Met de barometer maakt Eensim inzichtelijk welke provider gemiddeld genomen het voordeligst is. Door de eigen behoefte te 'matchen' aan een categorie kan nog beter ingeschat worden welke provider bij je past. Wil je precies weten welke provider voor jouw specifieke verbruik het beste is, dan kun je gebruik maken van de sim only vergelijker.

In de barometer wordt alleen naar de prijs gekeken, maar dit is natuurlijk niet het enige criterium bij het kiezen van een nieuwe provider. Ook kwaliteit speelt een belangrijke rol. Gelukkig scoren alle providers een ruime voldoende (7.4 of hoger, zie hier voor details), dus echt veel zorgen over de kwaliteit hoef je je niet te maken, welke provider je ook kiest.



Methodes en data

De prijzen van alle 1-jarige en maandelijks opzegbare abonnementen van 11 sim only providers in Nederland zijn verzameld. Op basis daarvan zijn de gemiddelde kosten bij elke provider berekend (gemiddelde per maand, inclusief eventuele extra's zoals aansluitkosten, etc). Het bedrag geeft dus niet de prijs van een specifiek abonnement aan, maar een gemiddelde van meerdere abonnementen.

Omdat niet elke provider hetzelfde aantal minuten, sms, en data aanbiedt zijn er meetpunten geïntroduceerd. Elk meetpunt is een combinatie van een aantal belminuten, sms, en mb's (data). Het kan dus voorkomen dat hetzelfde abonnement van een provider wordt geselecteerd voor twee verschillende meetpunten. Stel een provider biedt een abonnement met 100 of 300 minuten aan, dan zal voor de meetpunten met 200 en met 300 minuten in beide gevallen het abonnement met 300 minuten gekozen worden.

Voor de methodiek is gekozen omdat er zo wordt uitgegaan van wat een consument precies nodig heeft. Als iemand 200 minuten nodig heeft, dan is er bij de provider uit het voorbeeld alleen de keuze 300 minuten, waardoor de kosten voor dat abonnement gelden.

Door het gemiddelde over de meetpunten te berekenen wordt de prijsindex voor de barometer vastgesteld. Daarna worden de balkjes voor elke provider geschaald naar het prijsverschil en wordt een kleurcode toegekend, op basis van de barometer categorieën.

Reacties