Als kind leerde ik: voor niks gaat de zon op!
Toch biedt de provider Choozze sinds Augustus dit jaar een 100% gratis mobiel abonnement aan. Je krijgt elke maand 100 minuten, 100 sms, en 100 mb aan data. Bovendien kondigde deze week een andere provider, FreedomPop, aan om ook gratis abonnementen aan te bieden in Nederland.
Is het inderdaad te mooi om waar te zijn, of hebben we eindelijk de perfecte deal gevonden? Eensim zocht het uit.


Wat biedt Choozze

Bij Chooze krijg je bij het gratis abonnement 100 minuten, 100 sms, en 100 MB aan data per maand. Wel gelden er aansluitkosten van €25,- maar dat zijn dus éénmalige kosten. Nummerbehoud (waarbij je je huidige telefoonnummer meeneemt) is ook gratis. Dit abonnement is dus minder geschikt voor iemand die bijvoorbeeld veel belt. Maar bel je weinig en internet je vooral via Wifi dan zou dit wel eens een hele goede deal kunnen zijn.

Maar.. gratis.. hoe verdienen ze dan geld?

Als je bij het gratis abonnement blijft dan verdient Choozze inderdaad niets. Maar waar ze op hopen is natuurlijk dat je toch extra bundels af gaat sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld voor €7,50 per maand je internetbundel uitbreiden met 500 MB. Of je kunt je bundel in het buitenland gaan gebruiken voor €10,- extra per maand.

Verder zijn er de buiten de bundel kosten. Zo kost een minuut bellen buiten de bundel €0,15, en ook 1MB buiten de bundel kost €0,15. Je zult dus goed moeten kijken of Choozze nog voordelig is als je meer belt dan de gratis bundel. In de tabel hieronder een paar voorbeelden.

Kosten Choozze gratis abonnement
Minuten MB's Kosten per maand
100 100 €0,00
100 500 €7,50
200 100 €15,00
200 500 €22,50
100 2000 €15,00
Onbeperkt Onbeperkt €35,00

Zoals te zien is lopen de kost snel op. Als we de Eensim vergelijker bekijken dan heb je voor €13,00 per maand al een abonnement met 300 minuten en 500 MB (b.v. Ben of Youfone).

Grotere bundels zijn daarentegen wel weer interessant, 2 GB vind je nergens goedkoper. Onbeperkt alles wordt verder door maar één andere provider aangeboden (Robin Mobile), en daar liggen de kosten voor onbeperkt alles met vergelijkbare internetsnelheid een stuk hoger (Robin Mobile Super Snel, voor €49,95). Een verschil is daarbij nog wel dat Choozze gebruik maakt van het T-Mobile netwerk, waar Robin Mobile op het KPN netwerk zit.

NB Choozze houdt wel een fair-use-policy aan, dit houdt in dat je niet meer dan 3000 minuten en 10.000 MB per maand mag verbruiken. Robin Mobile hanteert ook een fair-use-policy. Hierin staan geen specifieke getallen, maar aangenomen mag worden dat de aantallen vergelijkbaar zijn met Choozze.

Is Choozze betrouwbaar

Niet alleen de kosten zijn belangrijk bij je keuze, je wilt natuurlijk ook weten of een bedrijf betrouwbaar is. Al is een abonnement nog zo goedkoop, als er spookfacturen verschijnen, of je abonnement houdt er ineens mee op, dan heb je er nog weinig aan.
Omdat Chooze nog niet zo lang bestaat (3 maanden op moment van schrijven) zal de provider zich nog moeten bewijzen. Belangrijk plus-punt voor deze provider is dat de oprichter, SpeakUp, al meer dan 10 jaar bezig is op de (zakelijke) telecommarkt. Ervaring in telecomland hebben ze dus in ieder geval wel. In een forumpost met ervaringen met Choozze op tweakers.net zijn vooral positieve opmerkingen te horen. Tot nu toe lijkt de provider het dus zeker goed te doen.

Voor wie is Choozze aan te raden

Eensim zou Choozze aanraden als je in één van de volgende groepen valt

  • Je belt weinig en gebruikt internet op je mobiel vooral via Wifi
  • Je belt, sms-t, en internet juist heel veel
  • Je bent regelmatig in andere landen in Europa

Wat biedt FreedomPop

Op dit moment is FreedomPop nog niet actief in Nederland (deze pagina zal worden geupdate zodra dat wel het geval is). Om te zien wat FreedomPop aan gaat bieden kunnen we wel kijken naar wat in de VS, waar deze provider opgericht is, aanbiedt. Helaas is het aanbod daar ook niet al te duidelijk. Verschillende media in Nederland berichtten dat FreedomPop klanten 200 minuten, 500 SMS, en 500 MB gratis krijgen per maand, maar op freedompop.com is daar weinig over te vinden.

Enig zoekwerk laat inderdaad zien dat dit gratis abonnement bestaat, maar een voorwaarde is dan wel dat je een iPhone koopt via FreedomPop. Als je een al een iPhone hebt kom je ook in aanmerking voor het gratis abonnement, maar dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Het is dus nog afwachten wat het aanbod in Nederland precies gaat worden.

Is FreedomPop betrouwbaar

Aangezien deze provider al enkele jaren bestaat (in de VS) is het in ieder geval geen totale nieuwkomer. Natuurlijk zal het nog wel afwachten zijn of het aanbod aanslaat in Nederland. Mocht het geen succes worden, dan zou het bedrijf er zomaar mee op kunnen houden in ons land.

FreedomPop gaat overigens gebruik maken van het KPN netwerk, met de betrouwbaarheid van de verbinding zit het dus in ieder geval wel goed.

Voor wie is FreedomPop

Daarover is op dit moment nog weinig te zeggen. Zodra het aanbod bekend is zal deze pagina geupdate worden.

Conclusies

Soms gaat inderdaad iets anders dan de zon voor niets op. Bel je weinig en internet je vooral via Wifi, dan kun je echt een helemaal gratis mobiel abonnement afsluiten. Ook als je juist heel veel belt en internet, of veel in andere landen in Europa bent kan Choozze interessant zijn. FreedomPop lijkt een nog gunstiger abonnement aan te gaan bieden, maar daarbij zal moeten worden afgewacht wat het uiteindelijke aanbod wordt.

De website van Choozze kun je hier vinden, de website van FreedomPop (amerikaanse versie) is hier te bekijken.

Reacties