Internet bundel kiezen bij je (sim only) abonnement

Aangezien mobiel internetten buiten de bundel nog steeds schreeuwend duur is ben je aangewezen op een internet bundel bij je (sim only) abonnement. Maar hoe kies je nu de juiste bundel? Neem je de bundel te klein dan ga je alsnog buiten de bundel kosten betalen en kies je de bundel te groot dan betaal je weer onnodig veel geld. Het is dus zaak om zo goed mogelijk zicht te hebben op hoeveel MB's je nodig hebt per maand.


Het is natuurlijk het mooist als je je internet gebruiksoverzichten van de afgelopen maanden kunt bekijken, dan weet je precies hoeveel MB je verbruikt hebt en waarschijnlijk ook hoeveel je volgende maand nodig gaat hebben. Helaas is dat niet bij alle providers mogelijk en soms kan het ook zo zijn dat je een nieuwe telefoon koopt waarmee je eindelijk wel prettig kunt browsen, waardoor je verbruik flink toe gaat nemen ten opzichte van je eerdere overzicht.

Eensim heeft daarom een internet verbruik calculator online gezet waarom je een goede schatting kunt maken van je internet behoeften. Het werkt heel simpel: geef aan hoeveel je gebruik gaat maken van de verschillende mogelijkheden online (bijvoorbeeld websites bezoeken, emailen, filmpjes kijken of whatsappen) en je krijgt direct een schatting van het totaal aantal MB's internet dat je in een maand nodig gaat hebben. Hieronder twee voorbeelden ter illustratie:

Alleen email, af-en-toe buienradar bekijken

We vullen in: 25 emails per dag (dit is dus versturen en ontvangen) en 2 website bezoeken per dag gemiddeld. De schatter geeft ons een 85MB verbruik per maand. Een bundel van 100 MB zal dus waarschijnlijk meer dan genoeg zijn. Kiezen we daarbij 200 belminuten en 50 SMS, dan geeft in dit geval de voordeligste opties bij Tele2 en Simyo (beide €12,- per maand).
NB de meeste providers leveren geen databundel van 100 MB, je komt dan dus automatisch in de 200MB bundel terecht of in een combinatie bundel, dat wil zeggen: belminuten, SMS en MB uit een en dezelfde bundel.

Altijd-online smartphone fanaat

Deze hypothetische internet verslaafde laten we per dag 300 emails behandelen, 50 websites bezoeken, een uur Youtube kijken (per dag dus!) en 30 foto's versturen. De verbruik schatter geeft ons in dit geval een geschat verbruik van maar liefst 7650MB per maand aan! Dit lijkt me redelijk extreem, maar het zal ongetwijfeld voorkomen. In dit geval kun je eigenlijk niet veel anders dan voor een giga bundel gaan. Een andere optie is nog 'onbeperkt internet' (zoals bijvoorbeeld aangeboden door T-Mobile), maar dit betekent meestal wel het 'afknijpen' van de verbinding tot 32 of 64 kb/s. Je kunt dus nog wel internetten, maar alleen heel traag. Een filmpje kijken op je mobiel zit er niet meer in! Een serieuze optie voor de serieuze internetter is Vodafone, dat bundels van 10GB aanbiedt (dat is dus 10.000MB).

Gemiddeld mobiel internet verbruik in Nederland

Eind juli heeft OPTA een publicatie online gezet waaruit bleek dat het gemiddelde internet verbruik door mobiele telefoons rond de 200MB/maand ligt. Er was ook een sterke stijging te zien in de afgelopen periodes, de verwachting is dan ook dat het gemiddeld gebruik zal blijven stijgen. Het gemiddelde kan een goede richtlijn zijn als je echt geen idee hebt hoeveel je allerlei diensten gaat gebruiken, maar het verdient toch de voorkeur om een schatting te maken.

Heb je vragen over, bijvoorbeeld, hoeveel MB een ander type internet dienst nodig gaat hebben, laat het dan weten in het commentaar veld en ik zoek het voor je uit!
Eensim vergelijkt sim only abonnementen met elkaar en geeft per provider de goedkoopste optie zodat je zelf niet alle opties meer af hoeft te lopen. Op zoek naar een goedkoper abonnement? Check hoeveel je kunt besparen met een voordeligere sim only.

Reacties