Actie BoefProof: Wees dieven voor

Uit recente cijfers blijkt dat er jaarlijks meer dan 27.000 smartphones worden gestolen (meer dan 70 per dag!). Lees hieronder hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw smartphone niet meer aantrekkelijk is voor dieven en 'Boef Proof' wordt.
Nu meteen 'BoefProof' maken


Waarom worden er zoveel telefoons gestolen

boefproofDoordat niet iedereen even zorgvuldig omgaat met zijn of haar telefoon en deze voor relatief veel geld weer doorverkocht kunnen worden zijn smartphones aantrekkelijk voor criminelen. Als je dan ook nog bedenkt dat pubers er stiekem om bekend staan dat zijn nogal eens iets laten liggen, en dat studenten na een aantal bier ook niet meer zo goed opletten is de optelsom compleet: een smartphone is het ideale doelwit voor een dief.

Wat kan ik doen

Ten eerste is het natuurlijk een heel goed idee om je telefoon altijd bij je te houden. Dus niet 'even' ergens laten liggen, en liever ook niet in een achterzak of in het voorvakje van je rugtas bewaren. Doordat bijna iedereen regelmatig zijn telefoon checkt is het voor een dief heel makkelijk om te achterhalen waar je je telefoon bewaart.
Ten tweede kun je ook je telefoon zelf zo instellen dat deze niet meer te gebruiken is, waardoor deze niet meer verkocht kan worden. Als een telefoon niet verkocht kan worden, heeft een dief er ook niks aan. Het is helaas niet aan de buitenkant te zien of een telefoon boefproof is gemaakt, maar als genoeg mensen dit doen zal dit zeker effect hebben op het aantal diefstallen.

Hoe kan ik mijn telefoon BoefProof maken

Nieuwere modellen smartphones krijgen een optie in het instellingen menu waarmee je je telefoon automatisch veilig kunt maken. Maar ook 'oudere' toestellen zijn te beveiligen.
Voor elk besturingssysteem zijn de stappen iets anders, maar ze hebben hetzelfde effect: je kunt, in geval van diefstal of kwijt raken, je telefoon op afstand besturen (bijvoorbeeld via je computer).
Volg de volgende simpele stappen om je telefoon boefproof te maken:

Android

  1. Ga naar 'Google instellingen' (dus niet 'Instellingen'!)
  2. Kies de optie 'Android apparaatbeheer'
  3. Je ziet nu 2 opties: 'Locatie op afstand bepalen' en 'vergendelen en wissen op afstand toestaan'. Zorg dat beide opties zijn aangevinkt.

iPhone

  1. Ga naar 'Instellingen'
  2. Kies de optie 'iCloud'
  3. Zet de optie 'Zoek mijn iPhone' aan

Samsung

  1. Ga naar 'Instellingen'
  2. Kies de optie 'Beveiliging'
  3. Zet de optie 'Heractiv. vergrendeling' aan

Sony

  1. Ga naar 'Instellingen'
  2. Kies de optie 'Beveiliging' en daarna 'my Xperia'
  3. Klik op 'activeren'

Windows phone

  1. Ga naar 'Instellingen'
  2. Kies de optie 'mijn telefoon zoeken'
  3. Je ziet nu 2 opties: 'Altijd pushmeldingen gebruiken.. etc' en 'de locatie van mijn telefoon regelmatig opslaan.. etc'. Zorg dat beide opties zijn aangevinkt.

Ik heb alles aangezet en nu is mijn telefoon weg

Volg als eerste deze lijst:

  1. Wijzig altijd al je wachtwoorden als je telefoon gestolen is!
  2. Laat je simkaart blokkeren door je provider (je provider is KPN, Vodafone, Telfort, Simyo, Ben, etc)
  3. Als je telefoon dit ondersteunt, blokkeer je telefoon dan op afstand (op dit moment alleen mogelijk bij bepaalde modellen iPhone, Samsung, Android, en Windows)
  4. Doe aangifte van de diefstal bij de politie. Geef daarbij zoveel mogelijk informatie door
  5. Probeer je telefoon te traceren via de 'zoek mijn telefoon' functie op de website van de maker van je telefoon (zie lijst onderaan deze pagina)

Het is belangrijk om te beseffen dat het nog steeds erg lastig gaat worden om je telefoon terug te vinden. Oudere modellen smartphones kunnen relatief makkelijk worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen, waardoor ze alsnog doorverkocht kunnen worden. Je eigen gegevens en data zijn in dat geval wel beschermd, hoewel een crimineel voor die tijd al je bestanden kan hebben bekeken.

Privacy

Buiten dat het heel vervelend is dat je dure telefoon nu weg is kan het verhaal nog vervelender worden. Criminelen kunnen toegang krijgen tot jouw gegevens, waardoor ze jouw identiteit over kunnen nemen of je foto's bekijken. Zorg er daarom in ieder geval voor dat je een schermbeveiliging instelt (dus dat je een code in moet toetsen als je je telefoon wilt gebruiken). Doe je dat niet, dan kan iedereen bij je gegevens.

Je telefoon op afstand vinden en/of vergrendelen

Dit artikel ondersteunt de campagne 'Hier waak ik: BoefProef'.

Reacties