Onderzoeksbureau Multiscope onderzocht deze zomer met welke app mensen het liefste bellen. De grote winnaar is: Whatsapp. Terwijl apps als Skype en Viber al langer bestaan om te bellen. En sinds kort kan men ook via Facebook bellen. Hoe werkt dat bellen via een app? En waar moet je op letten? In deze blog informeren we je over het bellen via apps.


Whatsapp wint

Er deden in totaal 1372 mensen mee aan het onderzoek van Multiscope. Het bureau onderzocht welke apps mensen het liefst gebruiken om mee te bellen. In apps als Viber en Skype maak je een contactenlijst aan met andere mensen die dezelfde app gebruiken. Daarnaast kun je telefoonnummers invoeren. In apps als Facebook Voice Call en Whatsapp kun je iedereen bellen uit je contactenlijst. Simpelweg door op het telefoonicoontje te drukken in je tekstscherm. 86% van de respondenten koos in het onderzoek in eerste instantie voor Whatsapp, 19% koos Skype, 12% Facebook Voice Call en 5% gebruikte het liefst Viber.

Een verrassende conclusie angezien Viber en Skype zich vooral profileren als bel-app en al veel langer bestaan. De belfunctie van Whatsapp en Facebook bestaat nog maar een paar maanden. Als we naar alle bellers kijken, gebruikt in de praktijk nog maar 5% een app om te bellen. Multiscope verwacht een enorme groei in het aantal app-bellers. Wat gaat er dan met de belbundels gebeuren?

Dataverbruik apps

Wie via een app belt, heeft een smartphone nodig en internet in plaats van belminuten. Bellen via een app is het handigste via WiFi. Althans als je de kosten binnen de perken wilt houden. Wie belt via een app gebruikt namelijk internetdata. Waarschijnlijk is Whatsapp zo populair, omdat de beller de minste data verbruikt. Wie 1 minuut belt via 3G verbruikt zo’n 280 kb. Mensen die Skype gebruiken, verbruiken 458 kb per minuut. En dan hebben we het nog niet gehad over de kb’s die ontvangers verbruiken. Wie via WiFi belt, belt in elk geval gratis. Een aantrekkelijk aanbod dus.

Belbundel vs internetbundel

Het moge duidelijk zijn. Het fenomeen ‘bellen’ evolueert continu. Misschien draait het nu nog maar om 5% app-bellers, maar dat aantal groeit snel. Als steeds meer mensen straks bellen via apps zoals Whatsapp en Facebook Messenger, zullen steeds minder mensen bellen via de telefoonprovider: 1+1=2. We verwachten dat internetproviders hun bundels zullen aanpassen. Een grotere internetbundel en een kleinere belbundel bijvoorbeeld. Daarom raden we bellers aan geen tweejarige abonnementen meer af te sluiten, want providers veranderen hun aanbod tegenwoordig een stuk sneller dan voorheen.

Reacties