Bellen via internet

Databundels worden groter en groter, sommige providers bieden zelfs al een 'onbeperkt internet' bundel aan. Ondertussen worden belbundels ook goedkoper en zijn er meerdere providers die onbeperkt bellen voor een relatief laag maandbedrag bieden. Eensim vroeg zich of of het voordelig is om geen belbundel meer aan te schaffen, en alles via de databundel te laten gaan.


Hoe bel je via internet

Skype en vergelijkbare apps als Viber en Tango bestaan al vrij lang. Met deze apps kun je gratis bellen naar anderen die ook de app hebben geinstalleerd, of tegen betaling bellen naar ieder willekeurig telefoonnummer. Om het niet te ingewikkeld te maken focussen wij ons hier op Skype en Viber, maar een vergelijkbaar verhaal kan gemaakt worden voor de andere apps.
Zoals gezegd is bellen naar andere Skype of Viber gebruikers gratis, bellen naar gewone telefoonnummers kost wel geld. Hieronder bekijken we beide gevallen en vergelijken de kosten met een belbundel.

Bellen via Skype: dataverbruik en kosten

Volgens de Skype support pagina verbruikt Skype tijdens een gesprek naar een andere Skype gebruiker rond de 3MB per minuut. Bellen naar een gewoon mobiel of vast nummer kost ongeveer 1 MB per minuut. Als we uitgaan van 300 minuten bellen per maand naar andere Skype gebruikers dan kom je op een verbruik van 900 MB per maand. In de onderstaande tabel kunnen we dan de kosten gaan vergelijken. In dezelfde tabel wordt ook aangegeven wat de vergelijking zou zijn als je heel weinig belt of als je heel veel belt.

Provider Bundel Kosten Opmerkingen
Simyo 300 min €7,- 300 min bellen bekijk
Simyo 1000 MB €10,- 1000 / 3 = 333 min bellen bekijk
Tele2 100 min €3,- 100 min bellen bekijk
Tele2 200 MB €5,- 200 / 3 = 67 min bellen bekijk
Tele2 onbeperkt min €17,50 >2000 min bellen bekijk
T-Mobile 5000 MB €20,- 5000 / 3 = 1667 min bellen bekijk

Uit bovenstaande tabel blijkt direct dat het niet loont om alleen een databundel aan te schaffen. Niet als je weinig belt, en ook niet als je veel belt. Bel je vooral naar niet-Skype gebruikers, dan ben je minder data kwijt maar betaal je weer kosten voor het bellen met Skype. Ook in dat geval ben je beter uit met een belbundel.

Bellen via Viber: dataverbruik en kosten

Viber verbruikt een stuk minder data: 0.25 MB per minuut. In dat geval komen de prijzen voor de databundels een stuk lager te liggen. Weer in een tabel samengevat:

Provider Bundel Kosten Opmerkingen
Simyo 300 min €7,- 300 min bellen bekijk
Youfone 200 MB €5,- 200 / 0.25 = 800 min bellen bekijk
Tele2 onbeperkt min €17,50 >2000 min bellen bekijk
Youfone 500 MB €8,- 500 / 0.25 = 2000 min bellen bekijk

Hier zien we dat het wel degelijk voordeel oplevert om alleen een databundel aan te schaffen en te bellen via een app. Belangrijk detail is dat hier dus gaat om het bellen naar andere Viber gebruikers.

Skype via Wifi

Hierboven zijn we ervan uitgegaan dat je altijd via mobiel internet belt, en altijd naar andere gebruikers die de app hebben geinstalleerd. Maar het kan natuurlijk ook goed zijn dat je een gedeelte via Wifi belt, en een gedeelte via mobiel internet. In het volgende voorbeeld gaan we uit van een situatie waarin je alleen via Wifi belt. Daarbij nemen we dan een scenario waarbij je alleen naar gewone telefoonnummers belt, en een scenario waarbij je 50% naar gewone telefoonnummers belt, en 50% naar Skype gebruikers.
Een minuut bellen naar een mobiel nummer in Nederland kost je via Skype tussen de 2.5 en 2.9 cent per minuut. Nemen we een bundel van 400 minuten (bellen naar mobiel en vast binnen Nederland) dan zijn de kosten daarvoor €10,34. Voor 120 minuten zijn de kosten €3,32. In tabelvorm:

Scenario 'alleen naar gewone telefoonnummers bellen'

Provider Bundel Kosten Opmerkingen
Simyo 500 min €14,- bekijk
Skype bundel 400 min €10,34 bekijk
Tele2 100 min €3,- bekijk
Skype bundel 120 min €3,32 bekijk

De prijzen liggen nu al een stuk dichter bij elkaar.

Scenario '50% naar gewone telefoonnummers bellen'

Provider Bundel Kosten Opmerkingen
Simyo 300 min €7,- bekijk
Skype bundel 120 min €3,32 bekijk
Tele2 100 min €3,- bekijk
Skype bundel 60 min €1,71 bekijk

In dit scenario is het voordeliger om via Skype te bellen. Onthoud wel: dit is dus een scenario waarbij je alleen via Wifi belt, en voor 50% naar andere Skype gebruikers.
Wat je natuurlijk ook zou kunnen doen is een (kleine) databundel aanschaffen zodat je ook buiten de deur kunt bellen, maar indien mogelijk altijd via Wifi belt. Op die manier is het mogelijk om goedkoper uit te zijn dan met een belbundel. Bel je veel met andere Skype gebruikers dan kan dit voordeel nog verder oplopen, tot je eigenlijk helemaal geen bundel bij je telefoon meer nodig hebt! Dit gaat uiteraard wel te koste van het gemak van overal kunnen bellen en internetten.

Viber via Wifi

Aangezien de tabellen er voor Viber vergelijkbaar uitzien laten we deze hier weg. Opgemerkt kan nog worden dat de kosten per minuut bij Viber wat hoger liggen dan bij Skype. Daar staat tegenover dat het dataverbruik lager ligt bij Viber, zodat je ook met een kleine databundel nog goed uit de voeten kan als je niet in de buurt van een Wifi bent.

Bellen naar het buitenland

Binnen Nederland ben je meestal goedkoper uit met een belbundel. Maar een voordeel van Skype en Viber is dat het niet uitmaakt waar je naartoe belt: zolang de ander de app heeft geinstalleerd verbruik je evenveel data en blijft bellen gratis. Zelfs als de ander aan de andere kant van de wereld is!
Natuurlijk moet je wel een internetverbinding hebben. In de meeste gevallen zal het om Wifi gaan, hoewel het natuurlijk ook mogelijk is om lokaal een databundel te kopen (kan erg goedkoop zijn). Omdat databundels in elk land weer anders geprijsd zijn gaan we daar deze keer niet op in.
Ook is het interessant om te kijken wat de kosten zijn voor het bellen naar iemand in het buitenland die geen Skype of Viber heeft. In dat geval is het scenario dus als volgt: je maakt hier gebruik van Wifi of van mobiel internet en belt met iemand in het buitenland (bijvoorbeeld iemand op vakantie die daar geen internet heeft).

We bekijken drie voorbeelden.

NB We gaan hier uit van bellen naar een lokaal mobiel nummer in het buitenland. Dat kan zijn naar iemand die daar woont. Gaat iemand op vakantie, dan betekent dat dat je een sim-kaart in het land van bestemming dient te kopen (kan ook een prepaid-kaart zijn). Onderstaande kosten zijn voor bellen naar mobiel of vast. Bel je vooral naar vaste nummer dan liggen de kosten voor Skype en Viber nog een stuk lager.

Bellen naar Frankrijk

Provider Bundel Kostenspecificatie Kosten 60 min bellen
Youfone Buitenlandbundel €5,- + €0,25 per min €20,- bekijk
Skype 60 min €1,71 €1,71 bekijk
Viber Betaal naar verbruik €0,032 per min €1,92 bekijk

De verschillen zijn nu enorm en zelfs als je alleen via mobiel internet zou bellen (dus niet via Wifi) ben je vele malen goedkoper uit met Skype of Viber.

Bellen naar Marokko

Provider Bundel Kostenspecificatie Kosten 60 min bellen
Youfone Buitenlandbundel €5,- + €0,32 per min €24,20 bekijk
Skype 60 min €16,09 €16,09 bekijk
Viber Betaal naar verbruik €0,407 per min €24,24 bekijk

Het voordeel van de apps valt een beetje weg, maar nog steeds zit je met Skype op 2/3 van de kosten van mobiel bellen.

Bellen naar Brazilië (met het oog op het WK)

Provider Bundel Kostenspecificatie Kosten 60 min bellen
Youfone Buitenlandbundel €5,- + €0,80 per min €53,- bekijk
Skype 60 min €6,31 €6,31 bekijk
Viber Betaal naar verbruik €0,184 per min €11,04 bekijk

Nu zijn de verschillen echt gigantisch. Het is absoluut af te raden om met je mobiel naar Brazilië te bellen. Neem in plaats daarvan een Skype abonnement en voor minder dan een tientje kun je meer dan een uur bellen.

Conclusies

Voor normaal gebruik binnen Nederland hangt het erg af van je situatie of het loont om je belbundel in te ruilen voor een databundel. Bel je vooral naar gewone mobiele en vaste nummers dan is vrijwel altijd een normale belbundel voordeliger. Zit je veel op Wifi en hebben veel van je vrienden ook Skype of Viber, dan is het weer een stuk goedkoper om een kleine databundel voor noodgevallen aan te schaffen en de belbundel te laten vervallen.
Wil je naar het buitenland bellen, en heeft de persoon in het buitenland een lokaal, buitenlands nummer of toegang tot internet, dan raden we mobiel bellen altijd af. Met Skype of Viber tegoed ben je vele malen goedkoper uit.

Reacties