Oplopende kosten

Update 7-2014: Youfone biedt nu ook een belplafond

Ten eerste is het natuurlijk van belang dat je goed uitzoekt wat voor jouw gebruik de voordeligste provider is. Maar ook als je die eenmaal hebt gevonden kun je toch voor onverwachte kosten komen te staan. Stel je hebt van tevoren een inschatting gemaakt van het aantal belminuten en het aantal MB's dat je nodig hebt (voor dat laatste kun je ook gebruik maken van onze datagebruik calculator), maar in de praktijk gebruik je toch een stuk meer. In de meeste gevallen betaal je dan een stuk duurder buiten-de-bundel tarief waardoor je rekening snel op kan lopen.
Een andere mogelijkheid is dat je je kind een mobiele telefoon meegeeft en hij of zij veel meer met zijn of haar vrienden belt dan je eerder had besproken. Ook dan krijg je te maken met een duurder tarief en extra kosten.


Een belplafond als oplossing

Na een lange zoektocht blijkt dat het niet eenvoudig is om hier echt wat aan te doen (het is waarschijnlijk niet in het belang van de provider om hier wat aan te doen ;) ), maar gelukkig zijn er toch een paar mogelijkheden om je kosten onder controle te houden.

  1. De sim only provider Simpel biedt een belplafond abonnement aan. Hiermee kun je precies instellen tot welk bedrag er gebeld, sms-t en geinternet kan worden. Wat het nog extra interessant maakt is dat je 3 nummers kunt kiezen die wél altijd beschikbaar blijven. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je kind jou nog wel kan bellen, ook als het belplafond al bereikt is!
  2. Per Juli 2014 is het ook bij Youfone mogelijk om een belplafond in te stellen. Dit belplafond kun je per maand aan-of uitzetten. Het belplafond stel je in op een bepaald bedrag, zodra 80% daarvan verbruikt is krijg je een melding en bij 100% wordt verder uitgaand data- en telefoonverkeer tegengehouden. Een belplafond instellen kan bij Youfone vanaf €20 per maand.
  3. De provider HollandsNieuwe heeft een impliciet belplafond. Dit houdt in dat je een belbundel kiest en dat je daar niet automatisch overheen kunt gaan (het is natuurlijk wel mogelijk om meer te bellen etc, maar dat moet je dan expliciet opgeven). Een uniek voordeel bij HollandsNieuwe is verder dat je belbundel maar liefst drie maanden geldig is (bij alle andere providers vervalt je tegoed na 1 maand).
  4. De overige providers lijken helaas geen limiet in te kunnen stellen, al sturen de meeste providers wel een bericht als je tegoed voor de maand bijna op is.


Oplossingen op je telefoon zelf

Op mijn zoektocht kwam ik deze app tegen. Bij deze app kun je aangeven hoeveel tegoed je hebt per maand en je krijgt dan een melding als je tegoed voor de maand bijna of helemaal op is. Zo kun je bijvoorbeeld een waarschuwing krijgen als je iemand wilt bellen maar je tegoed is al op. Dit is geen harde limiet, dus als je de app uitzet kun je gewoon over de limiet heen. Een app voor iOS (voor de iPhone) kon ik helaas niet vinden, mocht je er een kennen laat het dan weten in de comments!. Toch, om inzicht te krijgen in je belgedrag kunnen dit soort apps erg nuttig zijn.

Kosten onder controle

Een andere manier om niet tegen hoge kosten aan te lopen kan natuurlijk ook zijn om je bundel te verhogen. Als je bijvoorbeeld ziet dat je elke maand over je bundel heengaat kan het slim zijn om dan maar een grotere bundel te nemen. Bij alle providers kun je je gebruik online inzien. Let er dan wel op dat je goed kijkt naar hoeveel je binnen de bundel belt, servicenummers vallen meestal buiten de bundel bijvoorbeeld. Probeer ook je gebruik te middelen over een aantal maanden, soms kan er net een maand tussen zitten waarin je veel meer dan gemiddeld belt, het is dan waarschijnlijk niet nodig een grotere bundel te nemen. Als laatste is het slim om eens te vergelijken hoeveel een vergelijkbare bundel bij een andere provider kost. Vaak is het abonnement dat je vorig jaar hebt afgesloten al lang niet meer voordelig en kun je een stuk goedkoper bellen met een nieuwe sim only. Onze sim only vergelijkings tool helpt je in een super simpel overzicht te bekijken welke provider voor jou het voordeligst is, doe er je voordeel mee!

Reacties