Tele2 biedt 4G. Dat is goed nieuws nietwaar? Maar wat houdt het eigenlijk in? Hoe snel is 4G? Werkt het overal in Nederland? Krijg je standaard een 4G-verbinding bij je Tele2-abonnement? In deze blog vertellen we je alles over 4G van Tele2.


4G en LTE

Dat 4G sneller is dan 3G of 2G, moge duidelijk zijn. Maar wat heeft LTE ermee te maken? De termen LTE en 4G worden regelmatig samen gebruikt en vaak ook door elkaar gehaald. LTE staat voor Long Term Evolution en is de ondersteunende technologie voor 4G. 4G zelf is inmiddels de vierde generatie mobiele internetverbinding. Met 3G behaalde je (als je geluk had) 4 Mbit per seconde downloadsnelheid. 4G haalt ongeveer 10 tot 20 Mbit per seconde. Het is dus inderdaad een stuk sneller.

4G-frequenties

Om een 4G-verbinding te kunnen aanbieden aan de klant en om het überhaupt mogelijk te maken, hebben providers 4G-frequenties moeten binnenhalen via een veiling. In Nederland hebben vooralsnog alleen KPN, Vodafone, Ziggo, T-Mobile en Tele2 4G-frequenties aan de haak geslagen. Tele2 maakt gebruik van een 800 MHz-frequentie en een 2600 MHz-frequentie. Hoe lager de frequentie hoe beter het bereik. De laagste frequentie in Nederland is 800 MHz. Een uitstekende frequentie voor zowel buiten- als binnenshuis. De frequentie dringt moeiteloos door bebouwing heen. De hoogste frequentie in Nederland is 2600 MHz. Het voordeel daarvan is dat downloaden en uploaden sneller gaat.

Dekking

Oké, met die frequenties zit het dus wel goed, maar werkt 4G van Tele2 in heel Nederland? Nog niet. Wie op de Waddeneilanden woont of in delen van Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Brabant of Zeeland moet het nog met 3G of 2G doen. Al is het grootste gedeelte van Nederland wel gedekt. Tele2 belooft vanaf 2016 héél Nederland te dekken.

Abonnement van Tele2

Wie een (sim only) abonnement afsluit bij Tele2 moet er rekening mee houden dat 4G misschien niet direct werkt. 4G werkt niet op alle toestellen en niet op alle simkaarten. Schaf dus een toestel en simkaart aan die 4G ondersteunen. Als je in 2014 een abonnement (simkaart én telefoon) hebt afgesloten bij Tele2 zou het 4G-netwerk moeten werken. Misschien dat je dan nog wel in je instellingen de optie 4G moet aanzetten. Wie nu (zomer 2015) een abonnement afsluit en een smartphone aanschaft die 4G ondersteunt, krijgt sowieso (zonder extra kosten) een 4G-netwerk.

Kortom, 4G van Tele2 is zo slecht nog niet. En vanaf 2016 kan heel Nederland daarvan meegenieten. De beste sim only aanbiedingen van Tele2 vind je hier Tele2 sim only

Jorma de Ronde | Geplaatst in 4G

Reacties