De opkomst van de smartwatch

Sinds het enorme succes van de Pebble smartwatch 2 jaar geleden op crowdfunding website kickstarter ($10.000.000 opgehaald, in plaats van de geplande $100.000. Ja, dus twee nullen extra) is de smartwatch in opkomst. De verkoop in absolute aantallen is in Nederland nog minimaal (4300 slimme horlogens in 2013, volgens marktonderzoeker Gfk), maar nu meer en meer fabrikanten een eigen smartwatch uitbrengen zal de verkoop ongetwijfeld mee stijgen, zeker als Apple met haar variant, de iWatch, uit gaat komen.


Smartwatch internet

Wat betreft de internetverbinding is de smartwatch er in verschillende varianten. Aan de ene kant hebben we de smartwatch die afhankelijk is van de smartphone voor de verbinding met internet, aan de andere kant hebben is er de smartwatch die zonder telefoon verbinding kan maken. Beide hebben voor- en nadelen. Het moge duidelijk zijn dat een smartwatch die een smartphone nodig heeft, zonder die smartphone weinig meer voorstelt. Daarentegen zou je de integratie met de smartphone ook juist als een voordeel kunnen zien: de smartwatch is eigenlijk een soort verlengde van de smartphone. Zo kun je snel kijken wie er belt of van wie er nieuwe email binnenkomt, en daarna beslissen of je je telefoon erbij pakt.
Een smartwatch die zelf verbinding kan maken met internet zal dus ook zelf bijvoorbeeld email binnen kunnen halen. In dat geval wordt de email dus wel één keer op de telefoon en één keer op de smartwatch binnengehaald. Een beetje dubbelop, maar met een gemiddelde grootte van rond de 10kb per email gaat dat qua datagebruik wel meevallen. Wat in het dagelijks gebruik makkelijker werkt zal echt nog moeten blijken, er zijn op dit moment nog maar heel weinig mensen met een zogenaamd 'autonoom' horloge te vinden (die zelf verbinding kan maken met internet).

Smartwatch met simkaart

Als website met een focus op sim only abonnementen is het interessant om nog wat verder door te gaan op de autonome smartwatch (de smartwatch die geen smartphone nodig heeft voor een internetverbinding). Op moment van schrijven zijn er verschillende stand-alone smartwatches in ontwikkeling. Zo is er de Omate TrueSmart (net als de Pebble opgestart via kickstarter) en de 'geheime' stand-alone van Samsung: de Samsung Gear Solo. Als de geruchten waar zijn kun je daar een aparte sim-kaart in stoppen, waardoor je -in potentie- ook kunt bellen met je smartwatch. Ook kun je dan natuurlijk verbinding maken met internet. Het zal nog interessant zijn om te zien of deze simkaarten dan een 06 of een 097 nummer krijgen. Volgens de nieuwe regel, geintroduceerd door ACM (Autoriteit Consument en Markt) zullen tablets vanaf 1 Juni 2014 simkaarten krijgen waarbij het telefoonnummer niet met '06' begint, maar met '097'. Dit om te voorkomen dat de 06-nummers opraken.

De nieuwe sim only: data zonder bellen

Met de komst van nieuwe technologieën verandert onherroepelijk ook het aanbod van bestaande services. Waar je nu bij de meeste sim only abonnementen verplicht belminuten af moet nemen, en je alleen kunt kiezen uit specifieke databundels, zullen de nieuwe behoeften vragen om andere soorten abonnementen. Bij een enkele provider kun je inmiddels al goedkope 'data-only' abonnementen afsluiten (kijk hier voor een overzicht), dit aanbod zal in de toekomst groter worden. Ook kan ik me goed voorstellen dat je een 'gedeeld' data abonnement af kunt sluiten, waarbij je totale verbruik van smartphone, smartwatch, en tablet (of wat voor andere apparaten dan ook) bij elkaar wordt opgeteld om op je totale bundel te komen. Wij houden het in ieder geval in de gaten!

Conclusies

De smartwatch is een jong product. Nu de grote fabrikanten elk met eigen smartwatches uit gaan komen zal de kwaliteit door deze concurrentiestrijd omhoog gaan. Dan zal ook blijken wat de rol van de smartwatch precies zal gaan worden naast de smartphone. Blijft het puur een extra accessoire bij je telefoon, of gaat de smartwatch juist steeds meer taken van de telefoon overnemen?
Nu er ook smartwatches aan komen die een eigen simkaart hebben zal de smartwatch in ieder geval tot meer in staat zijn.
Tenslotte zullen de mobiele providers niet stil blijven zitten en is het te verwachten dat met de nieuwe technologieën er ook nieuwe (sim only) abonnementen geïntroduceerd gaan worden. Eensim houdt het allemaal scherp in de gaten!

Reacties