Prepaid sim only

Een prepaid sim only kaart is de ideale oplossing wanneer je niet zoveel belt of wanneer je belpatroon onregelmatig is (kom ik zo op terug). Vroeger was een groot voordeel van prepaid bellen dat je niet een jaar (of nog langer) vast zat aan een abonnement, maar tegenwoordig bieden veel providers maandcontracten aan die toch wel wat voordeliger zijn dan prepaid bellen. In deze blogpost ga ik in op de verschillen tussen een sim only abonnement en een sim only prepaid en hoe je de voordeligste prepaid voor jouw situatie kunt vinden.


Prepaid of maandcontract

Omdat er zo ontzettend veel prepaid aanbieders zijn (meer dan honderd volgens deze lijst op telecompaper) heb ik er voor gekozen om een steekproef te nemen door twee bekende prijsvechters te bekijken: Simyo en Tele2. Ik heb hierbij de sim only abonnementen met de minste aantal minuten genomen omdat deze het hoogste tarief per minuut/sms hebben van de abonnementen. Wil je meer bellen dan loopt het verschil met prepaid dus nog verder op. Ook heb ik gekozen voor abonnementen die maandelijks opzegbaar zijn. Deze zijn wat duurder, maar bieden meer flexibiliteit (zie ook ons recente onderzoek naar deze maandelijks opzegbare abonnementen). In de tabel hieronder zijn de prepaid met de abonnements tarieven vergeleken.

Simyo

Simyo prepaid
Simyo 100 min/sms, maandelijks opzegbaar
Bellen €0.10 €0.05
SMS €0.10 €0.05
Internet €0.05 €0.025
Aansluitkosten -€2.50 €14.99 €0.00 met Eensim actie
Opmerkingen De internetkosten zijn berekend bij gebruik van een 20MB dagbundel of 200MB maandbundel (zelfde tarief)
Een prepaid sim only simkaart kost €5, daarbij krijg je €7.50 beltegoed
De internetkosten zijn berekend bij gebruik van een 200MB bundel
meer info meer info

Uit de Simyo tabel kun je direct zien dat prepaid bellen, sms-en, en internetten precies 2x zo duur is als een abonnement dat maandelijks opzegbaar is.

Tele2

Tele2 prepaid
Tele2 100 min/sms, maandelijks opzegbaar
Bellen €0.35 €0.05
SMS €0.15 €0.05
Internet €2.50 €0.025
Aansluitkosten -€5.00 €9.95 €0.00 met Eensim actie
Opmerkingen Een prepaid sim only simkaart kost €5, daarbij krijg je €10.00 beltegoed De internetkosten zijn berekend bij gebruik van een 200MB bundel
Er worden verzendkosten berekend a €6.95
meer info meer info

De Tele2 vergelijking laat een flink groter verschil zien tussen prepaid en abonnement: een prepaid sim only is maar liefst 7x zo duur met bellen, 3x zo duur met SMS en 100x (!!) zo duur met internet. Als je voor een prepaid kiest zou ik dus niet zo snel voor Tele2 kiezen denk ik..

Waarom toch voor prepaid kiezen

Als je bovenstaande vergelijking bekijkt ga je je afvragen waarom je voor een prepaid abonnement zou kiezen. Behalve dat een prepaid abonnement flink duurder is heeft het ook een paar voordelen:

  1. Prepaid beltegoed is in principe onbeperkt houdbaar, een abonnementsbundel maar een maand
  2. Met een prepaidkaart kom je nooit voor onverwachte kosten te staan, bij een abonnement kun je buiten-de-bundel kosten maken
  3. Iedereen kan binnen een paar minuten een prepaid simkaart kopen, je hoeft geen formulieren in te vullen, je niet te identificeren en een kredietcheck is ook niet nodig

Reden 3 is vooral belangrijk als je NU moet bellen of als iemand uit het buitenland komt en hier bereikbaar wil zijn. Reden 2 is zeker valide, maar er zijn ook mogelijkheden om met een abonnement de kosten binnen de perken te houden (zie bijvoorbeeld een eerder artikel over een belplafond voor je abonnement). De eerste reden is ook een belangrijke. Zeker als je nauwelijks belt en vooral gebeld wilt kunnen worden is een prepaid sim only een aanrader. Wel is het zo dat je bij sommige providers je beltegoed verliest als je te lang niet belt. Zo moet je bij Tele2 1x in de 6 maanden opwaarderen om je beltegoed te behouden, bij Simyo verlies je zelfs je aansluiting als je langer dan 6 maanden niet belt (inkomende gesprekken tellen niet). Maar goed, een kort gesprekje of een SMS versturen per half jaar moet geen probleem zijn (wel even aan denken dus ;)).

Conclusies

In bepaalde gevallen kan een prepaid sim only een slimme keus zijn. Hierboven al uitgebreid besproken, maar als je weinig belt of je hebt geen zin in gedoe met formulieren een aanvragen is prepaid waarschijnlijk de juiste keuze. Bel je wat vaker dan is een abonnement minimaal 2x goedkoper, dief van je eigen portemonnee dus als je in dat geval niet voor een (eventueel maandelijks opzegbaar) abonnement gaat.
Toch liever aan abonnement? Vergelijk dan snel en simpel op deze pagina sim only abonnementen tarieven.

Jorma de Ronde | Geplaatst in Sim only

Reacties