Een belangrijke keuze die je moet maken bij het kiezen van een nieuw (sim only) abonnement is de duur van het contract (ook wel de contract periode genoemd). Op het eerste gezicht lijkt de keuze altijd makkelijk: bij een 2-jarig abonnement zijn de kosten veel lager!
Maar is dat eigenlijk wel echt zo.. ik heb eens goed gekeken naar alle abonnementen en het blijkt dat het verhaal toch anders ligt: ik kan beter kiezen voor een 1-jarig abonnement! Hoe komt dat?


Er is een aantal redenen voor te vinden:
  1. Providers adverteren altijd met de laagst mogelijk prijzen, maar vaak staat daar een sterretje bij*. En als je dan opzoekt wat er bij dat sterretje staat is dat meestal iets van *deze prijs geldt de eerste zoveel maanden, daarna betaal je een hoger bedrag. Om dus goed te kunnen vergelijken moet je zowel de maanden met de lage kosten als de maanden met de hoogste kosten meenemen in de totaal prijs. Eensim berekent daarom de totaal prijs per jaar om zo goed mogelijk tussen de abonnementen te kunnen vergelijken.
  2. De kortingsperiode bij een 2-jarig abonnement is meestal langer. Maar als een 2-jarig abonnement 12 maanden korting geeft en een 1-jarig abonnement 6 maanden, dan betaal je bij beide de helft van de tijd het actie tarief en de andere helft het normale, hogere bedrag. Stel je zou 2x een 1-jarig contract nemen, dan zou je dus precies hetzelfde betalen als bij een 2-jarig abonnement. In dat geval ben je dus even voordelig uit met een 1-jarig abonnement.
  3. Beide vorige punten geven eigenlijk aan dat er qua prijs niet zoveel verschil zit tussen een 2-jarig en een 1-jarig abonnement. Maar er kleeft ook een groot nadelen aan een 2-jarig abonnement. Het is logisch natuurlijk, maar bij een 2-jarig abonnement zit je er 2 jaar aan vast.In de telecom wereld verandert er veel in korte tijd. Iets wat nu voordelig is, kan over een jaar juist onvoordelig zijn (denk bijvoorbeeld aan de kosten per belminuut die omlaag gaan, wij houden de ontwikkeling van de tarieven goed in de gaten en schrijven daar nog een artikel over). Als je een contract voor 2 jaar hebt zit je vast aan je abonnement dat misschien op dat moment heel onvoordelig is.
  4. Verder kan er natuurlijk ook van alles in je eigen situatie veranderen. Misschien verhuis je naar het buitenland, of je gebruikt je mobiele telefoon nauwelijks meer terwijl je toch nog 300 minuten per maand betaalt. Of, iets wat zeker de laatste tijd geldt, in plaats van SMS-en gebruik je nu whatsapp. Opeens is die SMS bundel met 450 SMS voor 8.50 per maand niet meer zo goedkoop.
    Bij een 1-jarig abonnement ben je duidelijk veel flexibeler en kun je je abonnementen aanpassen aan je behoeften.
  5. Wel is het zo dat over het algemeen de kosten voor een 2-jarig abonnement over de contract periode iets lager liggen. Het scheelt in de meeste gevallen niet meer dan een paar euro per maand, maar het maandbedrag ligt lager. Toch is het meestal verstandiger om voor iets meer geld zelf weer de keuze te hebben over 12 maanden, dan kun je namelijk misschien weer een goedkoper abonnement afsluiten.
  6. Let er wel goed op dat je bij een 1-jarig of 2-jarig abonnement na afloop van de contract periode weer even goed rondkijkt. Vaak betaal je namelijk na deze periode opeens een veel hoger bedrag! In een andere sector noemen ze mensen die dan niet overstappen 'slapers' ;)
    Bij sommige providers blijf je op hetzelfde maandbedrag zitten, maar in sommige gevallen kom je bijna op het dubbele uit! Eensim geeft ook de kosten na de actieperiode (klik op 'meer informatie' om deze details te zien).
Eensim geeft de kosten van elk abonnement zo duidelijk en eerlijk mogelijk weer zodat je op een hele simpele manier de best passende keuze kunt maken. Ben je op zoek naar een sim only? Kijk dan nu meteen even op de sim only overzicht pagina.
En heb je nog andere punten over de keuze tussen een 1-jarig en 2-jarig abonnement, laat dan een commentaar achter!

Reacties