4G in Nederland

Update 5 augustus 2013: Vodafone rolt 4G netwerk uit in Randstad
Update 15 november 2013: De Eensim 4G dekking checker laat direct zien welke provider(s) op jouw postcode al 4G aanbieden!

'4G' (ook wel 'LTE' genoemd, zie ook voetnoot 1) is een nieuwe standaard in mobiel dataverkeer. Het biedt tot 10x hogere snelheden ten opzichte van 3G. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld te videobellen met hoge (HD) kwaliteit, films te streamen of de verbinding te gebruiken als algemene internetverbinding. 4G biedt namelijk snelheden tot 50 Mb/s (megabit per seconde), vergelijkbaar met een ADSL of een kabelinternet abonnement. In de praktijk zal de snelheid waarschijnlijk wel iets lager komen te liggen (rond de 20 Mbs), maar nog steeds ruim voldoende voor surfen en filmpjes kijken. Het zal dan ook mogelijk zijn om je laptop -of misschien wel je desktop computer- via tethering of dongel met het internet op je telefoon te verbinden.

In deze blogpost ga ik in op de 4G dekking in Nederland op dit moment, wat 4G gaat kosten en welke providers het gunstigste 4G abonnement bieden. Dit artikel zal up-to-date gehouden worden zodat de meest recente informatie over de uitrol van de 4G netwerken hier te vinden is.


Providers en de 4G veiling

Eind 2012 heeft de Nederlandse overheid middels een veiling 4G frequenties verkocht. Zonder zo'n frequentie is het niet mogelijk om 4G aan te bieden, het was dus zaak voor de providers met een eigen netwerk om te zorgen dat ze een frequentie zouden winnen. Uiteindelijk heeft de veiling het astronomische bedrag van 3.8 miljard (!) euro opgeleverd, waarbij KPN, Vodafone, T-Mobile, en Tele2 een 4G licentie hebben gekregen. Mooi voor de overheid en het rijk, minder mooi voor de consument die die kosten zal moeten gaan betalen via hun abonnement: de providers hebben deze investering immers niet voor niks gemaakt. Tegelijkertijd zullen er dus ook vier verschillende aanbieders van 4G komen, wat hopelijk gaat zorgen voor een gezonde concurrentie en daardoor lagere prijzen.

Uitrol 4G netwerken

KPN, Vodafone, en T-Mobile zijn inmiddels begonnen met de uitrol van hun 4G netwerken, Tele2 is daar nog niet mee begonnen (het is op dit moment niet bekend wanneer de Tele2 uitrol zal gaan starten).

KPN

Uitrol 4G KPNKPN is op dit moment het verste met de 4G introductie, op dit moment heeft 50% van Nederland toegang tot het KPN 4G netwerk. In het plaatje hiernaast is te zien om welke gebieden het gaat. De KPN website heeft ook een tool waarmee je kunt zien of 4G op dit moment al bij jou in de buurt beschikbaar is (de tool is hier te vinden).

Vodafone

Ook Vodafone is haar 4G netwerk aan het voorbereiden, inmiddels kan er in de Randstad gebruik gemaakt worden van 4G. Interessant is dat Vodafone een apart programma, genaamd 'Fast Forward' is gestart waarbij de snelheid van het bestaande 3G netwerk verhoogd wordt naar een (theoretische) snelheid van 42 Mb/s (bijna net zo snel als 4G dus), terwijl de snelheid in de praktijk tussen de 7 Mb/s en 15 Mb/s zal liggen. De figuur rechts laat zien dat de 4G dekking op dit moment nog mager is te noemen, ook Vodafone heeft een tool gemaakt waarmee je kunt kijken hoe t met de dekking bij jou in de buurt zit (gebruik de Vodafone tool).

T-Mobile

T-Mobile biedt op dit moment nog geen 4G internet op haar netwerk, de uitrol is Mei 2013 begonnen en de verwachting van T-Mobile is dat eind 2013 steden in de randstad gebruik zullen kunnen gaan maken van 4G.

Wat heb ik nodig voor 4G

Om van 4G internet, en dus de hoge snelheden, gebruik te kunnen maken moet je wel een telefoon hebben die 4G ondersteunt. Helaas wordt het verhaal nog iets ingewikkelder: 4G kan op drie verschillende frequenties gebruikt worden: 800 Mhz, 1800 Mhz, en 2600 Mhz. Niet elke telefoon die '4G ondersteunt' zal dus ook bij elke provider van 4G gebruik kunnen maken. Zo ondersteunt de iPhone 5 'LTE' (4G), maar niet op de 800 Mhz frequentie. Dit betekent dat de iPhone 5 geen gebruik kan maken van 4G op een 800 Mhz netwerk, zoals het KPN 4G netwerk! Dit zal best een teleurstelling zijn voor iPhone gebruikers, maar KPN heeft bewust gekozen voor 800 Mhz omdat het signaal op die frequentie beter en verder reikt (bv in gebouwen) dan op de andere frequenties. Het is te hopen dat volgende versies van de iPhone wél 800 Mhz ondersteunen, maar anders zijn er natuurlijk nog andere providers waar naar uitgeweken kan worden, al bieden die op dit moment nog geen 4G.

In de onderstaande tabel heb ik de telefoons die in ieder geval 4G ondersteunen bij iedere provider opgesomd (NB er zijn nog meer telefoons, dit is een opsomming van de telefoons die direct bij de provider te krijgen zijn). Hierbij staan dus ook '4G ready' telefoons vermeld die 4G ondersteunen zodra het netwerk actief wordt, op moment van schrijven hebben alleen KPN en Vodafone een werkzaam 4G netwerk.

Telefoons die 4G ondersteunen bij de verschillende providers
Provider 4G telefoons beschikbaar Meer informatie
KPN BlackBerry Q5, BlackBerry Q10 4G, BlackBerry Z10
HTC One 4G, HTC One SV 4G
LG Optimus F5
Nokia Lumia 820 4G, Nokia Lumia 920 4G
Samsung Galaxy S III 4G, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy Express 4G
Sony Xperia SP 4G, Sony Xperia Z 4G
Voetnoot 2
Bekijk de KPN 4G telefoons
Vodafone BlackBerry Q10, BlackBerry Z10
HTC One
iPhone 5
Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920
Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Mini
Sony Xperia SP, Sony Xperia Z
Bekijk de Vodafone 4G telefoons (filter op '4G ready')
T-Mobile Blackberry Z10
HTC One
iPhone 5
LG Optimus G
Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920
Samsung Galaxy S4
Sony Xperia Z
Bekijk de T-Mobile 4G telefoons

4G bij de andere providers

Van de providers die niet in de tabel hierboven staan gaat alleen Tele2 een eigen 4G netwerk bouwen, de rest van de providers zullen gebruik gaan maken van de netwerken van KPN, Vodafone, of T-Mobile. Op termijn zullen kleinere (en vaak ook goedkopere!) providers waarschijnlijk wel 4G aan gaan bieden, maar dat zal gebeuren nadat de grote providers hun netwerk helemaal af hebben. Voor het zover is zullen we wel een tijdje verder zijn, maar het zal interessant zijn om te zien of we net zulke prijsverschillen gaan zien als op dit moment het geval is.

4g abonnementen en prijzen

KPN biedt 4G aan vanaf €37,50 per maand, daarvoor krijg je het 'mobiel instap' 4G abonnement. Je snelheid wordt dan nog wel geknepen tot 25 Mb/s en je kunt maximaal 250 MB aan data verbruiken per maand. Je kunt daarnaast onbeperkt bellen en SMS-en. Voor 40,- per maand wordt de databundel verhoogd tot 1000 MB per maand ('mobiel standaard' 4G abonnement), en voor 50,- per maand krijg je een (theoretische) snelheid van 50 Mb/s en een databundel van 2000 MB ('mobiel premium' 4G abonnement). Als je veel belt of SMSt zeker de moeite waard, in andere gevallen toch wel erg aan de dure kant, een abonnement met 300 minuten en 1000 MB heb je al voor minder dan de helft van het geld terwijl de internetsnelheid toch ook oploopt tot 14.4 Mb/s (zie de vergelijking van abonnementen).

Vodafone levert drie verschillende abonnementen met 4G: Red Essential (400 min, onbeperkt SMS, en 500 mb databundel voor €34,-), Red (onbeperkt bellen, onbeperkt SMS, en 2000 mb databundel voor €39,-), en Red Super (onbeperkt bellen, onbeperkt SMS, en 4000 mb databundel voor €50,-). Op moment van schrijven loopt er een actie waarbij je de 1e drie maanden 50% korting krijgt bij een 1-jarig abonnement. De snelheid van het Vodafone 4G netwerk stond op moment van schrijven nog niet op de Vodafone website vermeld. Navraag leerde dat de 4G snelheid nog niet bekend is, maar dat die snelheid 'zeker boven de 30 mb/s' zal gaan liggen. Ook hier geldt weer dat deze abonnementen interessant zijn als je erg veel belt, in andere gevallen ben je een stuk voordeliger uit bij een andere provider.
De snelheid van 4G wordt bij de andere providers natuurlijk niet gehaald.

Conclusies

Mobiel internet via 4G zal het met hogere datasnelheden mogelijk maken om een stuk meer te gaan doen met je telefoon. Ik kan me indenken dat je op een gegeven moment geen kabel of ADSL abonnement meer nodig hebt en je genoeg hebt aan internet via je mobiel (eventueel dus gekoppeld aan je laptop of desktop computer via tethering of USB dongel). Aan de andere kant zullen de kabelaars ook niet stil zitten, kort geleden kondigden UPC en Ziggo al aan om Wifi hotspots te gaan gebruiken om mobiel internet buitenshuis mogelijk te maken. Als je die lijn doortrekt zou je er misschien juist op komen dat we geen mobiele providers meer nodig hebben en dat bellen en internetten via het Wifi zal gaan. Een belangrijke kanttekening hierbij is de vraag of de beloofde snelheden ook daadwerkelijk gehaald gaan worden. Een tijdje geleden heb wij internetsnelheden in de praktijk getest, en dat viel behoorlijk tegen met snelheden die soms meer dan 90% lager dan beloofd lagen. Als het goed is biedt 4G betere garanties met betrekking tot de beloofde snelheid. De toekomst zal het leren!

Op dit moment bieden alleen KPN en Vodafone een werkend 4G netwerk aan (en dan nog alleen in het westen van Nederland/de Randstad), T-Mobile en Tele2 zullen later volgen. Het kan dus verstandig zijn om, als je een nieuwe telefoon gaat kopen, te kijken of deze wel '4G ready' is (zie ook de tabel hierboven). Je kunt bijvoorbeeld nu een 4G telefoon los kopen, daar een los sim only abonnement bij nemen (eventueel een maandelijks opzegbaar abo) en tegen de tijd dat de 4G netwerken klaar zijn kijken wel de meeste waarde voor zijn geld biedt. Op die manier ben je klaar voor de toekomst, terwijl je toch voordelig uit bent.

Eensim heeft een pagina gebouwd waarmee je snel kunt kijken welke sim only's het voordeligst zijn en welke internet snelheid ze bieden (de tool vind je hier). Uiteraard zal de tool geupdate worden zodra 4G bij de verschillende providers beschikbaar komt.

Voetnoten

Voetnoot 1
Officieel gaat het hier eigenlijk om '3.9G'. De échte 4G standaard biedt namelijk snelheden van 100 Mb/s tot 1000 Mb/s.
Voetnoot 2
De iPhone 5 is wel verkrijgbaar bij KPN, maar omdat deze de 800 Mhz frequentie niet ondersteunt kun je daarmee dus geen gebruik maken van 4G bij KPN.

Jorma de Ronde | Geplaatst in 4G

Reacties